General Studies 2003 Solved Paper (Part 6 of 17)

  1. Alam Khan, one of those who invited Babur to invade India was:

    1. an uncle of Ibrahim Lodi and a pretender to the throne of Delhi

    2. a cousin of Ibrahim Lodi who was illtreated and expelled from the country

    3. the father of Dilawar Khan to whom cruel treatment was meted out by Ibrahim Lodi

    4. a high official in Punjab province who was very much discontented with Ibrahim Lodis treatment to his tribe

    Answer: a

  2. The battle of Dharmat was fought between

    1. Muhammad Ghori and Jai Chand

    2. Babur and the Afghans

    3. Aurangzeb and Dara Shikoh

    4. Ahmad Shah Durrani and the Marathas

    Answer: c

  3. Which one among the following has the largest shipyard in India?

    1. Kolkata

    2. Kochi

    3. Mimbai

    4. Visakhapatnam

    Answer: d

  4. Three flags, each of different colour, are available for a military exercise. Using these flags, different codes can be generated by waving

    1. single flag of different colours, or

    2. any two flags in a different sequence of colours, or

    3. three flags in a different sequence of colours

    The maximum number of codes that can be generated is:

    1. 6

    2. 9

    3. 15

    4. 18

    Answer: c

  5. Match List-I (Organisation) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (Organisation) List-II (Location)
    1. National Sugar Institute

    2. Mishra Dhatu Nigam Limited

    3. Institute of Military Law

    4. Institute of National Integration

    1. Dehradun

    2. Kamptee

    3. Pune

    4. Hyderabad

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 2
      • 1
      • 4
      • 3
      • 3
      • 4
      • 1
      • 2
      • 1
      • 4
      • 2
      • 3

    Answer: d

  6. Tim Montgomery set a new world record at the IAAF Grand Prix final in the year 2002 in:

    1. Long Jump

    2. 110 m Hurdle race

    3. 100 m Dash

    4. High Jump

    Answer: c

  7. With reference to the work of human kidney, consider the following statements:

    1. After the waste is removed in the kidney, the cleaner blood is sent back through renal artery

    2. From Bowmans capsule, the filtered liquid passes through tiny tubes where much of the glucose is reabsorbed and sent back to the blood in the renal vein.

    Which of these statements is/are correct?

    1. Only 1

    2. Only 2

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: d

  8. A hydrogen-inflated polythene balloon is released from the surface of the earth. As the balloon rises to an altitude up in the atmosphere, it will:

    1. decrease in size

    2. flatten into a disc-like shape

    3. increase in size

    4. maintain the same size and shape

    Answer: c

  9. The power to enlarge the jurisdiction of the Supreme Court of India with respect to any matter included in the Union List of Legislative Powers rests with:

    1. The President of India

    2. The Chief Justice of India

    3. The Parliament

    4. The Union Ministry of Law, Justice and Company Affairs

    Answer: c

  10. Which one of the following High Courts has the Territorial Jurisdiction over Andaman and Nicobar Islands?

    1. Andhra Pradesh

    2. Calcutta

    3. Madras

    4. Orissa

    Answer: b