General Studies 2003 Solved Paper (Part 7 of 17)

  1. Under which article of the Indian Constitution did the President make a reference to the Supreme Court to seek the Courts opinion on the Constitutional validity of the Election Commissions decision on deferring the Gujarat Assembly elections (in the year 2002)?

    1. Article 142

    2. Article 143

    3. Article 144

    4. Article 145

    Answer: b

  2. Consider the following statements:

    1. India launched its first full-fledged meteorological satellite (METSAT) in September, 2002.

    2. For the first time, the space vehicle PSLV-C4 carried a payload of more than 1000 kg into a geosynchronous orbit.

    Which of these statements is/are correct?

    1. Only 1

    2. Only 2

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: c

  3. Nanda Devi peak forms a part of:

    1. Assam Himalayas

    2. Kumaon Himalayas

    3. Nepal Himalayas

    4. Punjab Himalayas

    Answer: b

  4. Consider the following statements:

    1. India is the original home of the cotton plant

    2. India is the first country in the world to develop hybrid cotton variety leading to increased production

    Which of these statements is/are correct?

    1. Only 1

    2. Only 2

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: a

  5. Who is the author of the book New Dimensions of Indias Foreign Policy?

    1. A B Vajpayee

    2. Jaswant Singh

    3. P C Alexander

    4. Yashwant Sinha

    Answer: a

  6. How did the Mughal Emperor Jahandar Shahs reign come to an early end?

    1. He was deposed by his Wazir

    2. He died due to a slip while climbing down steps

    3. He was defeated by his nephew in a battle

    4. He died of sickness due to too much consumption of wine

    Answer: c

  7. In India, among the following locations, the Dutch established their earliest factor at:

    1. Surat

    2. Pulicat

    3. Cochin

    4. Cassimbazar

    Answer: b

  8. Consider the following statements:

    1. While members of the Rajya Sabha are associated with Committees on Public Accounts and Public Undertakings, members of Committee on Estimates are drawn entirely from Lok Sabha.

    2. The Ministry of Parliamentary Affairs works under the overall direction of Cabinet Committee on parliamentary Affairs

    3. The Minister of Parliamentary Affairs nominates Members of parliament on Committees, Councils, Boards and Commissions etc. Set up by the Government of India in the various ministries.

    Which of these statements is/are correct?

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 1 and 3

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  9. The Genetic Engineering Approval Committee, whose permission is required for cultivation of any genetically modified crop such as Bt-Cotton in India, is under the Union Ministry of:

    1. Agriculture

    2. Environment and Forests

    3. Commerce and Industry

    4. Rural Development

    Answer: b

  10. As per Indian Protocol, who among the following ranks highest in the order of precedence?

    1. Deputy Prime Minister

    2. Former President

    3. Governor of a State within his State

    4. Speaker of Lok Sabha

    Answer: a