General Studies 2003 Solved Paper (Part 8 of 17)

  1. Among the following cities, which one is at the highest altitude above mean sea level?

    1. Bangalore

    2. Delhi

    3. Jodhpur

    4. Nagpur

    Answer: a

  2. Consider the following statements:

    1. Steam at 1000C and boiling water at 1000C contain same amount of heat.

    2. Latent heat of fusion of ice is equal to the latent heat of vaporization of water

    3. In an air-conditioner, heat is extracted from the room-air at the evaporator coils and is rejected out at the condenser coils.

    Which of these statements is/are correct?

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. Only 2

    4. Only 3

    Answer: d

  3. Consider the following statements:

    1. Molasses is a by-product of sugar production process.

    2. Bagasse obtained in the sugar mills is used as a fuel in the boilers to generate steam for the sugar factories.

    3. Sugar can only be produced from sugarcane as the raw material.

    Which of these statements is/are correct?

    1. 1 and 2

    2. 2 and 3

    3. 1 and 3

    4. 1, 2 and 3

    Answer: a

  4. Consider the following statements:

    1. Longitude of jabalpurs location is between those of Indore and Bhopal

    2. Latitude of Aurangabads location is between those of Vadodara and Pune

    3. Bangalore is situated more southward than Chennai.

    Which of these statements is/are correct?

    1. 1 and 3

    2. Only 2

    3. 2 and 3

    4. 1, 2 and 3

    Answer: c

  5. Which one among the following States is smallest in area?

    1. Andhra Pradesh

    2. Gujarat

    3. Karnataka

    4. Tamil Nadu

    Answer: d

  6. Consider the following statements: A4-wheel vehicle moving in a sharp circular path at high speed will:

    1. overturn about its outer wheels.

    2. overturn about its inner wheels

    3. skid outwards

    4. skid inwards

    Which of these statements is/are correct?

    1. 1 and 3

    2. 2 and 4

    3. 2 and 3

    4. 1 and 4

    Answer: a

  7. Which one of the following schedules of the Indian Constitution lists the names of States and specifies their territories?

    1. First

    2. Second

    3. Third

    4. Fourth

    Answer: a

  8. In the year 2002, the President of India presented the national award for excellence in public administration and management sciences to:

    1. Kumar Manglam Birla

    2. N R Narayana Murthy

    3. Rahul Bajaj

    4. Ratan Tata

    Answer: b

  9. A and B are two fixed points in a field. A cyclist C moves such that ACB is always a right angle. In this context, which one of the following statements is correct?

    1. The path followed by the cyclist is an ellipse

    2. The path followed by the cyclist is a circle

    3. The path followed by the cyclist is an exponential curve

    4. This type of motion is not possible

    Answer: d

  10. The thermal power plant of Bokaro is located in:

    1. Bihar

    2. Chhattisgarh

    3. Jharkhand

    4. Orissa

    Answer: c