IAS Prelims 2012 General Studies Solved (Part 10 of 10)

  1. With reference to stem cells, frequently in the news, which of the following statements is/are correct?

    1. Stem cells can be derived from mammals only.

    2. Stem cells can be used for screening new drugs.

    3. Stem cells can be used for medical therapies.

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 and 2 only

    2. 2 and 3 only

    3. 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: b

  2. Consider the following statements: Chlorofluorocarbons, known as ozone-depleting substances, are used

    1. in the production of plastic foams

    2. in the production of tubeless tyres

    3. in cleaning certain electronic components

    4. as pressurizing agents in aerosol cans

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1, 2 and 3 only

    2. 4 only

    3. 1, 3 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: c

  3. A team of scientists at Brookhaven National Laboratory including those from India created the heaviest anti-matter (anti-helium nucleus). What is/are the implication/implications of the creation of anti-matter?

    1. It will make mineral prospecting and oil exploration easier and cheaper.

    2. It will help probe the possibility of the existence of stars and galaxies made of anti-matter.

    3. It will help understand the evolution of the universe.

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  4. Which of the following is/are cited by the scientists as evidence/evidences for the continued expansion of universe?

    1. Detection of microwaves in space

    2. Observation of redshift phenomenon in space

    3. Movement of asteroids in space

    4. Occurrence of supernova explosions in space

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 and 2

    2. 2 only

    3. 1, 3 and 4

    4. None of the above can be cited as evidence

    Answer: b

  5. Electrically charged particles from space travelling at speeds of several hundred km/sec can severely harm living beings if they reach the surface of the Earth. What prevents them from reaching the surface of the Earth?

    1. The Earths magnetic field diverts them towards its poles

    2. Ozone layer around the Earth reflects them back to outer space

    3. Moisture in the upper layers of atmosphere prevents them from reaching the surface of the Earth

    4. None of the statements a, b & c given above is correct

    Answer: a

  6. With reference to the scientific progress of ancient India, which of the statements given below are correct?

    1. Different kinds of specialized surgical instruments were in common use by 1st century AD.

    2. Transplant of internal organs in the human body had begun by the beginning of 3rd century AD.

    3. The concept of sine of an angle was known in 5th century AD.

    4. The concept of cyclic quadrilaterals was known in 7th century AD.

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 and 2 only

    2. 3 and 4 only

    3. 1, 3 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: c

  7. With reference to the history. Of ancient India, which of the following was/were common to both Buddhism and Jainism?

    1. Avoidance of extremities of penance and enjoyment

    2. Indifference to the authority of the Vedas

    3. Denial of efficacy of rituals

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: b

  8. Which of the following can be said to be essentially the parts of Inclusive Governance?

    1. Permitting the Non-Banking Financial Companies to do banking

    2. Establishing effective District Planning Committees in all the districts

    3. Increasing the government spending on public health

    4. Strengthening the Mid-day Meal Scheme

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 and 2 only

    2. 3 and 4 only

    3. 2, 3 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  9. The Nagara, the Dravida and the Vesara are the

    1. three main racial groups of the Indian subcontinent

    2. three main linguistic divisions into which the languages of India can be classified

    3. three main styles of Indian temple architecture

    4. three main musical Gharanas prevalent in India

    Answer: c

  10. The Congress ministries resigned in the seven provinces in 1939, because

    1. the Congress could not form ministries in the other four provinces

    2. emergence of a left wing in the Congress made the working of the ministries impossible

    3. there were widespread communal disturbances in their provinces

    4. None of the statements a, b & c given above is correct

    Answer: d