IAS Prelims 2012 General Studies Solved (Part 3 of 10)

  1. With reference to the wetlands of India, consider the following statements:

    1. The countrys total geographical area under the category of wetlands is recorded more in Gujarat as compared to other States.

    2. In India, the total geographical area of coastal wetlands larger than that of wetlands.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 only

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: c

  2. Consider the following crops of India:

    1. Groundnut

    2. Sesamum

    3. Pearl millet

    Which of the above is/are predomi-nantly rainfed crop/crops?

    1. 1 and 2 only

    2. 2 and 3 only

    3. 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  3. When you travel in Himalayas, you will see the following:

    1. Deep gorges

    2. U-turn river courses

    3. Parallel mountain ranges

    4. Steep gradients causing land-sliding

    Which of the above can be said to be the evidences for Himalayas being young fold mountains?

    1. 1 and 2 only

    2. 1, 2 and 4 only

    3. 3 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  4. Normally, the temperature decreases with the increase in height from the Earths surface, because

    1. the atmosphere can be heated upwards only from the Earths surface

    2. there is more moisture in the upper atmosphere

    3. the air is less dense in the upper atmosphere

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: c

  5. The acidification of oceans is increasing. Why is this phenomenon a cause of concern?

    1. The growth and survival of calcareous phytoplankton will be adversely affected.

    2. The growth and survival of coral reefs will be adversely affected.

    3. The survival of some animals that have phytoplanktonic larvae will be adversely affected.

    4. The cloud seeding and formation of clouds will be adversely affected.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1, 2 and 3 only

    2. 2 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  6. In India, other than ensuring that public funds are used efficiently and for intended purpose, what is the importance of the office of the Comptroller and Auditor General (CAG)?

    1. CAG exercises exchequer control on behalf of the Parliament when the President of India declares national emergency/financial emergency.

    2. CAG reports on the execution of projects or programmes by the ministries are discussed by the Public Accounts Committee.

    3. Information from CAG reports can be used by investigating agencies to press charges against those who have violated the law while managing public finances.

    4. While dealing with the audit and accounting of government companies, CAG has certain judicial powers for prosecuting those who violate the law.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1, 3 and 4 only

    2. 2 only

    3. 2 and 3 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: c

  7. The endeavour of Janani Suraksha Yojana Programme is

    1. to promote institutional deliveries

    2. to provide monetary assistance to the mother to meet the cost of delivery

    3. to provide for wage loss due to pregnancy and confinement

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 and 2 only

    2. 2 only

    3. 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: a

  8. The Prime Minister of India, at the time of his/her appointment

    1. need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of one of the Houses within six months

    2. need not necessarily be a member of one of the Houses of the Parliament but must become a member of the Lok Sabha within six months

    3. must be a member of one of the Houses of the Parliament

    4. must be a member of the Lok Sabha

    Answer: a

  9. With reference to the Delimitation Commission, consider the following statements:

    1. The orders of the Delimitation Commission cannot be challenged in a Court of Law.

    2. When the orders of the Delimitation Commission are laid before the Lok Sabha or State Legislative Assembly, they cannot effect any modifications in the orders.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 only

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: a

  10. Consider the following:

    1. Hotels and restaurants

    2. Motor transport undertakings

    3. Newspaper establishments

    4. Private medical institutions

    The employees of which of the above can have the Social Security coverage under Employees State Insurance Scheme?

    1. 1, 2 and 3 only

    2. 4 only

    3. 1, 3 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d