IAS Prelims 2012 General Studies Solved (Part 4 of 10)

  1. According to the Constitution of India, it is the duty of the President of India to cause to be laid before the Parliament which of the following?

    1. The Recommendations of the Union Finance Commission

    2. The Report of the Public Accounts Committee

    3. The Report of the Comptroller and Auditor General

    4. The Report of the National Commission for Scheduled Castes

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 2 and 4 only

    3. 1, 3 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: c

  2. A deadlock between the Lok Sabha and the Rajya Sabha calls for a joint sitting of the Parliament during the passage of

    1. Ordinary Legislation

    2. Money Bill

    3. Constitution Amendment Bill

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: a

  3. How do District Rural Development Agencies (DRDAs) help in the reduction of rural poverty in India?

    1. DRDAs act as Panchayati Raj Institutions in certain specified backward regions of the country.

    2. DRDAs undertake area-specific scientific study of the causes of poverty and malnutrition and prepare detailed remedial measures.

    3. DRDAs secure inter-sectoral and inter-departmental coordination and cooperation for effective implementation of anti-poverty programmes.

    4. DRDAs watch over and ensure effective utilization of the funds intended for anti-poverty programmes.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1, 2 and 3 only

    2. 3 and 4 only

    3. 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  4. Which of the following is/are among the Fundamental Duties of citizens laid down in the Indian Constitution?

    1. To preserve the rich heritage of our composite culture

    2. To protect the weaker sections from social injustice

    3. To develop the scientific temper and spirit of inquiry

    4. To strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 and 2 only

    2. 2 only

    3. 1, 3 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: c

  5. What is the provision to safeguard the autonomy of the Supreme Court of India?

    1. While appointing the Supreme Court Judges, the President of India has to consult the Chief Justice of India.

    2. The Supreme Court Judges can be removed by the Chief Justice of India only.

    3. The salaries of the Judges are charged on the Consolidated Fund of India to which the legislature does not have to vote.

    4. All appointments of officers and staffs of the Supreme Court of India are made by the Government only after consulting the Chief Justice of India.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 and 3 only

    2. 3 and 4 only

    3. 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: a

  6. To meet its rapidly growing energy demand, some opine that India should pursue research and development on thorium as the future fuel of nuclear energy. In this context, what advantage does thorium hold over uranium?

    1. Thorium is far more abundant in nature than uranium.

    2. On the basis of per unit mass of mined mineral, thorium can generate more energy compared to natural uranium.

    3. Thorium produces less harmful waste compared to uranium.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  7. The increasing amount of carbon dioxide in the air is slowly raising the temperature of the atmosphere, because it absorbs

    1. the water vapour of the air and retains its heat

    2. the ultraviolet part of the solar radiation

    3. all the solar radiations

    4. the infrared part of the solar radiation

    Answer: d

  8. Which one of the following sets of elements was primarily responsible for the origin of life on the Earth?

    1. Hydrogen, Oxygen, Sodium

    2. Carbon, Hydrogen, Nitrogen

    3. Oxygen, Calcium, Phosphorus

    4. Carbon, Hydrogen, Potassium

    Answer: b

  9. What are the reasons for the peoples resistance to the introduction of Bt brinjal in India?

    1. Bt brinjal has been created by inserting a gene from a soil fungus into its genome.

    2. The seeds of Bt brinjal are terminator seeds and therefore, the farmers have to buy the seeds before every season from the seed companies.

    3. There is an apprehension that the consumption of Bt brinjal may have adverse impact on health.

    4. There is some concern that the introduction of Bt brinjal may have adverse effect on the biodiversity.

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1, 2 and 3 only

    2. 2 and 3 only

    3. 3 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: c

  10. Other than resistance to pests, what are the prospects for which genetically engineered plants have been created?

    1. To enable them to withstand drought

    2. To increase the nutritive value of the produce

    3. To enable them to grow and do photosynthesis in spaceships and space stations

    4. To increase their shelf life

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 and 2 only

    2. 3 and 4 only

    3. 1, 2 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: c