IAS Prelims 2012 General Studies Solved (Part 5 of 10)

  1. Consider the following statements: The most effective contribution made by Dadabhai Naoroji to the cause of Indian National Movement was that he

    1. exposed the economic exploitation of India by the British

    2. interpreted the ancient Indian texts and restored the self-confidence of Indians

    3. stressed the need for eradication of all the social evils before anything else

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: a

  2. With reference to Dhrupad, one of the major traditions of India that has been kept alive for centuries, which of the following statements are correct?

    1. Dhrupad originated and developed in the Rajput kingdoms during the Mughal period.

    2. Dhrupad is primarily a devotional and spiritual music.

    3. Dhrupad Alap uses Sanskrit syllables from Mantras.

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 and 2 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1, 2 and 3

    4. None of the above is correct

    Answer: c

  3. How do you distinguish between Kuchipudi and Bharatanatyam dances?

    1. Dancers occasionally speaking dialogues is found in Kuchipudi dance but not in Bharatanatyam.

    2. Dancing on the brass plate by keeping the feet on its edges is a feature of Bharatanatyam but Kuchipudi dance does not have such a form of movements.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 only

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: a

  4. With reference to the religious history of medieval India, the Sufi mystics were known to pursue which of the following practices?

    1. Meditation and control of breath

    2. Severe ascetic exercises in a lonely place

    3. Recitation of holy songs to arouse a state of ecstasy in their audience

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 and 2 only

    2. 2 and 3 only

    3. 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  5. The Rowlatt Act aimed at

    1. compulsory economic support to war efforts

    2. imprisonment without trial and summary procedures for trial

    3. suppression of the Khilafat Movement

    4. imposition of restrictions on freedom of the press

    Answer: b

  6. The Lahore Session of the Indian National Congress (1929) is very important in history, because

    1. the Congress passed a resolution demanding complete independence

    2. the rift between the extremists and moderates was resolved in that Session

    3. a resolution was passed rejecting the two-nation theory in that Session

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. I only

    2. 2 and 3

    3. 1 and 3

    4. None of the above

    Answer: a

  7. Lord Buddhas image is sometimes shown with the hand gesture called Bhumisparsha Mudra. It symbolizes

    1. Buddhas calling of the Earth to watch over Mara and to prevent Mara from disturbing his meditation

    2. Buddhas calling of the Earth to witness his purity and chastity despite the temptations of Mara

    3. Buddhas reminder to his followers that they all arise from the Earth and finally dissolve into the Earth, and thus this life is transitory

    4. Both the statements a & b are correct in this context

    Answer: b

  8. The religion of early Vedic Aryans was primarily of

    1. Bhakti

    2. image worship and Yajnas

    3. worship of nature and Yajnas

    4. worship of nature and Bhakti

    Answer: c

  9. Which of the following statements is/are correct regarding Brahmo Samaj?

    1. It opposed idolatry.

    2. It denied the need for a priestly class for interpreting the religious texts.

    3. It popularized the doctrine that the Vedas are infallible.

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 1 and 2 only

    3. 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  10. The Reserve Bank of India (RBI) acts as a bankers bank. This would imply which of the following?

    1. Other banks retain their deposits with the RBI.

    2. The RBI lends funds to the commercial banks in times of need.

    3. The RBI advises the commercial banks on monetary matters.

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 2 and 3 only

    2. 1 and 2 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d