IAS Prelims 2012 General Studies Solved (Part 7 of 10)

  1. Recently, there has been a concern over the short supply of a group of elements called rare earth metals. Why?

    1. China, which is the largest producer of these elements, has imposed some restrictions on their export.

    2. Other than China, Australia, Canada and Chile, these elements are not found in any country.

    3. Rare earth metals are essential for the manufacture of various kinds of electronic items and there is a growing demand for these elements.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: c

  2. Consider the following areas:

    1. Bandipur

    2. Bhitarkanika

    3. Manas

    4. Sunderbans

    Which of the above are Tiger Reserves?

    1. 1 and 2 only

    2. 1, 3 and 4 only

    3. 2, 3 and 4 only

    4. l, 2, 3 and 4

    Answer: b

  3. Consider the following statements:

    1. The duration of the monsoon decreases from southern India to northern India.

    2. The amount of annual rainfall in the northern plains of India decreases from east to west.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 only

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: c

  4. Which one of the following is the characteristic climate of the Tropical Savannah Region?

    1. Rainfall throughout the year

    2. Rainfall in winter only

    3. An extremely short dry season

    4. A definite dry and wet season

    Answer: d

  5. In which one among the following categories of protected areas in India are local people not allowed to collect and use the biomass?

    1. Biosphere Reserves

    2. National Parks

    3. Wetlands declared under Ramsar Convention

    4. Wildlife Sanctuaries

    Answer: b

  6. Consider the following kinds of organisms:

    1. Bat

    2. Bee

    3. Bird

    Which of the above is/are pollinating agent/agents?

    1. 1 and 2 only

    2. 2 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  7. Which one of the following groups of animals belongs to the category of endangered species?

    1. Great Indian Bustard, Musk Deer, Red Panda and Asiatic Wild Ass

    2. Kashmir Stag, Cheetal, Blue Bull and Great Indian Bustard

    3. Snow Leopard, Swamp Deer, Rhesus Monkey and Saras (Crane)

    4. Lion-tailed Macaque, Blue Bull, Hanuman Langur and Cheetal

    Answer: a

  8. Consider the following statements: If there were no phenomenon of capillarity

    1. it would be difficult to use a kerosene lamp

    2. one would not be able to use a straw to consume a soft drink

    3. the blotting paper would fail to function

    4. the big trees that we see around would not have grown on the Earth

    Which of the statements given above are correct?

    1. 1, 2 and 3 only

    2. 1, 3 and 4 only

    3. 2 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: b

  9. The Millennium Ecosystem Assessment describes the following major categories of ecosystem services-provisioning, supporting, regulating, preserving and cultural. Which one of the following is supporting service?

    1. Production of food and water

    2. Control of climate and disease

    3. Nutrient cycling and crop pollination

    4. Maintenance of diversity

    Answer: c

  10. What is the difference between the antelopes Oryx and Chiru?

    1. Oryx is adapted to live in hot and arid areas whereas Chiru is adapted to live in steppes and semi-desert areas of cold high mountains

    2. Oryx is poached for its antlers whereas Chiru is poached for its musk

    3. Oryx exists in western India only whereas Chiru exists in north-east India only

    4. None of the statements a, b & c given above is correct

    Answer: a