IAS Prelims 2012 General Studies Solved (Part 8 of 10)

  1. Which of the following can be threats to the biodiversity of a geographical area?

    1. Global warming

    2. Fragmentation of habitat

    3. Invasion of alien species

    4. Promotion of vegetarianism

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1, 2 and 3 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: a

  2. Consider the following:

    1. Black-necked crane

    2. Cheetah

    3. Flying squirrel

    4. Snow leopard

    Which of the above are naturally found in India?

    1. 1, 2 and 3 only

    2. 1, 3 and 4 only

    3. 2 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: b

  3. Consider the following agricultural practices:

    1. Contour bunding

    2. Relay cropping

    3. Zero tillage

    In the context of global climate change, which of the above helps/help in carbon seques-tration/storage in the soil?

    1. 1 and 2 only

    2. 3 only

    3. 1, 2 and 3

    4. None of them

    Answer: b

  4. What would happen if phytoplankton of an ocean is completely destroyed for some reason?

    1. The ocean as a carbon sink would be adversely affected.

    2. The food chains in the ocean would be adversely affected.

    3. The density of ocean water would drastically decrease.

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 and 2 only

    2. 2 only

    3. 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: a

  5. Vultures which used to be very common in Indian countryside some years ago are rarely seen nowadays. This is attributed to

    1. the destruction of their nesting sites by new invasive species

    2. a drug used by cattle owners for treating their diseased cattle

    3. scarcity of food available to them

    4. a widespread, persistent and fatal disease among them

    Answer: b

  6. In the areas covered under the Panchayat (Extension to the Scheduled Areas) Act, 1996, what is the role/power of Gram Sabha?

    1. Gram Sabha has the power to prevent alienation of land in the Scheduled Areas.

    2. Gram Sabha has the ownership of minor forest produce.

    3. Recommendation of Gram Sabha is required for granting prospecting licence or mining lease for any mineral in the Scheduled Areas.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 1 and 2 only

    3. 2 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: b

  7. In the Parliament of India, the purpose of an adjournment motion is

    1. to allow a discussion on a definite matter of urgent public importance

    2. to let opposition members collect information from the ministers

    3. to allow a reduction of specific amount in demand for grant

    4. to postpone the proceedings to check the inappropriate or violent behaviour on the part of some members

    Answer: a

  8. How does National Biodiversity Authority (NBA) help in protecting the Indian agriculture?

    1. NBA checks the biopiracy and protects the indigenous and traditional genetic resources.

    2. NBA directly monitors and supervises the scientific research on genetic modifi-cation of crop plants.

    3. Application for Intellectual Property Rights related to genetic/biological resources cannot be made without the approval of NBA.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1-only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: c

  9. The National Green Tribunal Act, 2010 was enacted in consonance with which of the following provisions of the Constitution of India?

    1. Right to healthy environment, construed as a part of Right to life under Article 21

    2. Provision of grants for raising the level of administration in the Scheduled Areas for the welfare of Scheduled Tribes under Article 275 (1)

    3. Powers and functions of Gram Sabha as mentioned under Article 243 (A)

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: a

  10. If National Water Mission is properly and completely implemented, how will it impact the country?

    1. Part of the water needs of urban areas will be met through recycling of wastewater.

    2. The water requirements of coastal cities with inadequate alternative sources of water will be met by adopting appropriate technologies that allow for the use of ocean water.

    3. All the rivers of Himalayan origin will be linked to the rivers of peninsular India

    4. The expenses incurred by farmers for digging bore-wells and for installing motors and pump-sets to draw groundwater will be completely reimbursed by the Government.

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 1 and 2 only

    3. 3 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: b