IAS Prelims 2013 Paper 1 General Studies Solved (Part 3 of 10)

  1. Parliament can make any law for whole or part of India for implementing international treaties

    1. with the consent of all states

    2. with the consent of majority of states

    3. with the consent of states concerned

    4. without the consent of the state

    Answer: d

  2. In the grasslands, trees do not replace the grasses as a part of an ecological succession because of

    1. insects and fungi

    2. limited sunlight and paucity of nutrients

    3. water limits and fire

    4. None of the above

    Answer: c

  3. Which one of the following is the correct sequence of ecosystems in the order of decreasing productivity?

    1. Oceans, lakes, grasslands, mangroves

    2. Mangroves, oceans, grasslands, lakes

    3. Mangroves, grasslands, lakes, oceans

    4. Oceans, mangroves, lakes, grasslands

    Answer: c

  4. Contour bunding is a method of soil conservation used in

    1. desert margins, liable to strong wind action

    2. low flat plains, close to stream courses, liable to flooding

    3. scrublands, liable to spread of weed growth

    4. None of the above

    Answer: b

  5. The Government enacted the Panchayat Extension to Scheduled Areas (PESA) Act in 1996. Which one of the following is not identified as its objective?

    1. To provide self-governance

    2. To recognize traditional rights

    3. To create autonomous regions in tribal areas

    4. To free tribal people from exploitation

    Answer: c

  6. Under the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, who shall be the authority to initiate the process for determining the nature and extent of individual or community forest rights or both?

    1. State Forest Department

    2. District Collector/Deputy Commissioner

    3. Tahsildar/Block Development Officer/Mandai Revenue Officer

    4. Gram Sabha

    Answer: d

  7. Improper handling and storage of cereal grains and oilseeds result in the production of toxins known as aflatoxins which are not generally destroyed by normal cooking process. Aflatoxins are produced by

    1. bacteria

    2. protozoa

    3. moulds

    4. viruses

    Answer: c

  8. ‘Economic Justice’ the objectives of Constitution has been as one of the Indian provided in

    1. the Preamble and Fundamental Rights

    2. the Preamble and the Directive Principles of State Policy

    3. the Fundamental Rights and the Directive Principles of State Policy

    4. None of the above

    Answer: b

  9. Due to improper/indiscriminate disposal of old and used computers or their parts, which of the following are released into the environment as e-waste?

    1. Beryllium

    2. Cadmium

    3. Chromium

    4. Heptachlor

    5. Mercury

    6. Lead

    7. Plutonium

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1, 3, 4, 6 and 7 only

    2. 1, 2, 3, 5 and 6 only

    3. 2, 4, 5 and 7 only

    4. 1, 2, 3, 4, 5, 6 and 7

    Answer: b

  10. Acid rain is caused by the pollution of environment by

    1. carbon dioxide and nitrogen

    2. carbon monoxide and carbon dioxide

    3. ozone and carbon dioxide

    4. nitrous oxide and sulphur dioxide

    Answer: d