IAS Prelims 2013 Paper 1 General Studies Solved (Part 5 of 10)

  1. The balance of payments of a country is a systematic record of

    1. all import and transactions of a during a given period normally a year

    2. goods exported from a country during a year

    3. economic transaction between the government of one country to another

    4. capital movements from one country to another

    Answer: a

  2. The Reserve Bank of India regulates the commercial banks in matters of

    1. liquidity of assets

    2. branch expansion

    3. merger of banks

    4. winding-up of banks

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 and 4 only

    2. 2, 3 and 4 only

    3. 1, 2 and 3 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: d

  3. An increase in the Bank Rate generally indicates that the

    1. market rate of interest is likely to fall

    2. Central Bank is no longer making loans to commercial banks

    3. Central Bank is following an easy money policy

    4. Central Bank is following a tight money policy

    Answer: d

  4. In India, deficit financing is used for raising resources for

    1. economic development

    2. redemption of public debt

    3. adjusting the balance of payments

    4. reducing the foreign debt

    Answer: a

  5. Which of the following characterizes/characterize the people of Indus Civilization?

    1. They possessed great palaces and temples.

    2. They worshipped both male and female deities.

    3. They employed horse-drawn chariots in warfare.

    Select the correct statement/statements using the codes given below:

    1. 1 and 2 only

    2. 2 only

    3. 1, 2 and 3

    4. None of the statements given above is correct

    Answer: b

  6. Which of the following diseases can be transmitted from one person to another through tattooing?

    1. Chikungunya

    2. Hepatitis B

    3. HIV-AIDS

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: b

  7. Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?

    1. The surest way of annihilating Karma is to practice penance.

    2. Every object, even the smallest particle has a soul.

    3. Karma is the bane of the soul and must be ended.

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  8. Which one of the following terms describes not only the physical space occupied by an organism, but also its functional role in the community of organisms?

    1. Ecotone

    2. Ecological niche

    3. Habitat

    4. Home range

    Answer: b

  9. Photochemical smog is a resultant of the reaction among

    1. NO2, 03 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight

    2. CO, 02 and peroxyacetyl nitrate in the presence of sunlight

    3. CO, CO2 and N02 at low temperature

    4. High concentration of N02, O3 and CO in the evening

    Answer: a

  10. Consider the following minerals

    1. Calcium

    2. Iron

    3. Sodium

    Which of the minerals given above is/are required by human body for the contraction of muscles?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d