IAS Prelims 2013 Paper 1 General Studies Solved (Part 7 of 10)

  1. Which of the following is/are the characteristic/characteristics of Indian coal?

    1. High ash content

    2. Low sulphur content

    3. Low ash fusion temperature

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1 and 2 only

    2. 2 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  2. Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?

    1. They are generally red in colour.

    2. They are rich in nitrogen and potash.

    3. Tiley are well-developed in Rajasthan and UP.

    4. Tapioca and cashew nuts grow well on these soils.

    Select the correct answer using the codes given below:

    1. 1, 2 and 3

    2. 2, 3 and 4

    3. 1 and 4

    4. 2 and 3 only

    Answer: c

  3. Consider the following statements:

    1. Natural gas occurs in the Gondwana beds.

    2. Mica occurs in abundance in Kodarma.

    3. Dharwars are famous for petroleum.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 and 2

    2. 2 only

    3. 2 and 3

    4. None

    Answer: a

  4. Consider the following crops

    1. Cotton

    2. Groundnut

    3. Rice

    4. Wheat

    Which of these are Kharif crops?

    1. 1 and 4

    2. 2 and 3 only

    3. 1, 2 and 3

    4. 2, 3 and 4

    Answer: c

  5. “Climate is extreme, rainfall is scanty and the people used to be nomadic herders.” The above statement best describes which of the following regions?

    1. African Savannah

    2. Central Asian Steppe

    3. North American Prairie

    4. Siberian Tundra

    Answer: b

  6. Consider the following statements:

    1. Inflation benefits the debtors.

    2. Inflation benefits the bond-holders.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 only

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: a

  7. Disguised unemployment generally means

    1. large number of people remain unemployed

    2. alternative employment is not available

    3. marginal productivity of labour is zero

    4. productivity of workers is low

    Answer: c

  8. Consider the following statements:

    1. The Council of Ministers in the Centre shall be collectively responsible to the Parliament.

    2. The Union Ministers shall hold the office during the pleasure of the President of India.

    3. The Prime Minister shall communicate to the President about the proposals for Legislation.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3

    4. 1, 2 and 3

    Answer: b

  9. Consider the following statements

    1. National Development Council is an organ of the Planning Commission

    2. The Economic and Social Planning is kept in the Concurrent Last in the Constitution of India.

    3. The Constitution of hid la prescribes that Panchayats should be assigned the task of preparation of plans and economic development

    social justice.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: b

  10. Consider the following statements:

    1. The Chairman and the Deputy Chairman of the Rajya Sabba are not the members of that House.

    2. While the nominated members of the two houses of the Parliament have no voting right in the presidential election, they have the right to vote in the election of the Vice President.

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 only

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: b