IAS Prelims 2013 Paper 1 General Studies Solved (Part 8 of 10)

  1. With reference to National Legal Authrity Service, consider the following statements

    1. It is objective to provide free and competent legal service to weaker sections of society on basis of equal opportunities

    2. It issues guidelines for state legal services authorities to implement legal programs and schemes throughout the country

    Which of the statements given above is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 only

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: c

  2. During the thunderstorms, thunder in the skies is produced due to

    1. meeting of cumulonimbus clouds in the sky

    2. lightning that separates the nimbus clouds

    3. violent upward movement of air and water particles

    Which statements is/are correct?

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. None

    Answer: c

  3. Consider the following pairs of tribe and state

    1. Limboo: Sikkim

    2. Karbi: Himachal Pradesh

    3. Dongaria Khondh: Orissa

    4. Bonda: Tamil Nadu

    Which statements is/are correct?

    1. 1 and 3 only

    2. 2 and 4 only

    3. 1, 3 and 4 only

    4. 1, 2, 3 and 4

    Answer: a

  4. Consider the following liquid assets:

    1. Demand deposits with banks

    2. Time savings with banks

    3. Savings deposits with banks

    4. Currency

    The correct sequence is:

    1. 1 4 3 2

    2. 4 3 2 1

    3. 2 3 1 4

    4. 4 1 3 2

    Answer: b

  5. In context of Indian economy open market operations refers to

    1. borrowing by scheduled banks by RBI

    2. lending by commercial banks to industries and trade

    3. purchase and sale of government securities by RBI

    4. none of the above

    Answer: c

  6. Priority sector lending by banks in India constitutes the lending to

    1. agriculture

    2. micro and small enterprises

    3. weaker sections

    4. all of the above

    Answer: d

  7. Which of the following industries is maximum consumer of water in India?

    1. Engineering

    2. paper and pulp

    3. textiles

    4. thermal power

    Answer: d

  8. To obtain full benefits of demographic dividends what should India do?

    1. promoting skill development

    2. introducing more social security schemes

    3. reducing infant mortality rate

    4. privatization of higher education

    Answer: a

  9. In the context of cultural history of India, a pose in dance and dramatics called Tribhanga's has been a favourite of Indian artist from ancient times till today Which one of the following statements best describes this pose?

    1. One leg is bent and the body is slightly but oppositely curved at wait arid neck

    2. Facial cession, hand gestures arid make-up are combined to symbolize certain epic and historic characters

    3. Movements of body, face and hands are used to express oneself or to tell a story

    4. A little smile, slightly curved waist and certain hand gestures are emphasized to express the feelings of love or eroticism

    Answer: a

  10. Anne Besant was

    1. responsible for starting the Home Rule Movement

    2. the founder of the Theosophical Society

    3. once the President of the Indian National Congress

    Select the correct statement/statements using the codes given below:

    1. 1 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: c