IAS Prelims 2013 Paper 1 General Studies Solved (Part 9 of 10)

  1. Ilbert bill controversy was related to

    1. Imposition on certain restrictions to carry arms by Indians

    2. imposition on certain restrictions on newspapers and magazines published in Indian laanguages

    3. Removal of disqualifications imposed on Indian magistrates with regards the trial of Europeans

    4. removal of duty on imported cotton cloth

    Answer: n/a

  2. A rise in general level of prices may be caused by

    1. increase in money supply

    2. decrease in aggregate level of output

    3. increase in effective demand

    Which statements is/are correct?

    1. 1 only

    2. 1 and 2 only

    3. 2 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d

  3. Which of the following groups of items is included in India's foreign exchange reserves?

    1. Foreign currency assets, special drawing rights and loans from countries

    2. Foreign currency assets, gold holdings of RBI and SDRs

    3. Foreign currency assets, loans from World banks and SDRs

    4. Foreign currency assets, gold holdings of RBI and loans from world bank

    Answer: b

  4. Which of the following is likely to be most inflationary in its effect?

    1. Repayment of public debt

    2. borrowing from public to finance a budget deficit

    3. borrowing from banks to finance a budget deficit

    4. creating a new money to finance the budget

    Answer: d

  5. Supply of money remaining the same, where there is increase in the demand of money teher will be

    1. fall in level of prices

    2. increase in rate of interest

    3. decrease in rate of interest

    4. increase in level of income and employment

    Answer: n/a

  6. Fruits stored in cold chamber exhibit longer shelf life because

    1. exposure to sunlight is prevented

    2. concentration of carbon dioxide in environment is increased

    3. rate of respiration is decreased

    4. there is increase in humidity

    Answer: c

  7. Consider the following fauna of India

    1. Gharial

    2. Leatherback turtle

    3. Swamp deer

    Which of the following is endangered?

    1. 1 and 2 only

    2. 3 only

    3. 1, 2 and 3

    4. None

    Answer: c

  8. Ball bearings are used in cycles, cars etc. Because

    1. actual area of contact between wheel and axle is increased

    2. effective area of contact between wheel and axle is increased

    3. effective area of contact between wheel and axle is reduced

    4. None of the above statements is correct

    Answer: c

  9. Consider the following phenomena:

    1. Size of sun at dusk

    2. Color of sun at dusk

    3. Moon being visible at dawn

    4. Twinkle of stars in sky

    5. Polestar being visible in sky

    Which of the following are optical illusions?

    1. 1, 2 and 3

    2. 3, 4 and 5

    3. 1, 2 and 4

    4. 2, 3 and 5

    Answer: n/a

  10. Rainbow is produced when sunlight falls on drops of rain. Which of the following phenomena is responsible for this?

    1. Dispersion

    2. Refraction

    3. Internal reflection

    Select the correct answers

    1. 1 and 2 only

    2. 2 and 3 only

    3. 1 and 3 only

    4. 1, 2 and 3

    Answer: d