IAS Prelims CSAT Paper 1 2016 Solved (Answers): Questions 1 to 25 - Explanations on YouTube Examrace [ IAS Updates - Exam Tips ]

()

Below is solved IAS Prelims CSAT Paper-1 2016 questions 1-25 (with answers). Complete explanations can be on Examrace You Tube Channel. Paper was mostly focused on current events. We are extremely happy that students who had carefully followed our FREE current affairs updates were able to solve almost all GS related problems. In fact the very first question on stand-up India was covered in our update from last week! Geography GS was fully covered in our Geography classes. Not only that we were able to correctly predict almost 100% of the topics on which questions were asked in this video just before the exam! We are now focusing on GS on our Examrace YouTube channel. So subscribe now and get a solid score in mains.

1. With reference to ‘stand up India scheme’, which of the following statement is/are correct?

1. Its purpose is to promote entrepreneurship among SC/ST and women entrepreneurs.

2. It provides for refinance through SIDBI.Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

2. The FAO accords the status of ‘Globally Important Agricultural Heritage System (GIAHS)’ to traditional agricultural systems. What is the overall goal of this initiative?

1. To provide modern technology, training in modern farming methods and financial support to local communities of identified GIAHS so as to greatly enhance their agricultural productivity2. To identify and safeguard eco-friendly traditional farm practices and their associated landscapers, agricultural biodiversity and knowledge systems of the local communities3. To provide Geographical Indication status to all the varieties of agricultural produce in such identified GIAHSSelect the correct answer using the code given below.(a) 1 and 3 only(b) 2 only(C) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Answer. b

3. Which of the following is/are tributary tributaries of Brahmaputra?

1. Dibang

2. Kameng

3. Lohit

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. d

4. The term ‘Core Banking Solutions’ is sometimes seen in the news. Which of the following statements best describes/describe this term?

1. It is a networking of a bank’s branches which enables customers to operate their accounts from any branch of the bank on its network regardless of where they open their accounts.

2. It is an effort to increase RBI’s control over commercial banks through computerization.

3. It is a detailed procedure by which a bank with huge non-performing assets is taken over by another bank.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. a

5. Consider the following pairs :

Terms sometimes Their origin

seen in the news

1. Annex—I Countries : Cartagena Protocol

2. Certified Emissions Reductions : Nagoya Protocol

3. Clean Development Mechanism : Kyoto Protocol

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. c

6. In the context of the developments in Bioinformatics, the term ‘transcriptome’, sometimes seen in the news, refers to

(a) a range of enzymes used in genome editing

(b) the full range of mRNA molecules expressed by an organism

(c) the description of the mechanism of gene expression

(d) a mechanism of genetic mutations taking place in cells

Answer. b

7. ‘Mission Indradhanush’ launched by the Government of India pertains to

(a) immunization of children and pregnant women

(b) construction of smart cities across the country

(c) India’s own search for the Earth-like planets in outer space

(d) New Educational Policy

Answer. a

8. Which of the following best describes/ describe the aim of ‘Green India Mission’ of the Government of India?

1. Incorporating environment al benefits and costs into the Union and State Budgets thereby implementing the ‘green accounting’

2. Launching the second green revolution to enhance agricultural output so as to ensure food security to one and all in the future

3. Restoring and enhancing forest cover and responding to climate change by a combination of adaptation and mitigation measures

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. c

9. With reference to pre-packaged items in India, it is mandatory to the manufacturer to put which of the following information on the main label, as per the Food Safety and Standards (Packaging and Labeling) Regulations, 2011?

1. List of ingredients including additives

2. Nutrition information

3. Recommendations, if any, made by the medical profession about the possibility of any allergic reactions

4. Vegetarian/non-vegetarianSelect the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 1 and 4 only

Answer. c

10. ‘Project Loon’, sometimes seen in the news, is related to

(a) waste management technology

(b) wireless communication technology

(c) solar power production technology

(d) water conservation technology

Answer. b

11. ‘Net metering’ is sometimes seen in the news in the context of promoting the

(a) production and use of solar energy by the households/consumers

(b) use of piped natural gas in the kitchens of households

(c) installation of CNG kits in motor-cars

(d) installation of water meters in urban households

Answer. a

12. India’s ranking in the ‘Ease of Doing Business Index’ is sometimes seen in the news. Which of the following has declared that ranking?

(a) Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)

(b) World Economic Forum

(c) World Bank

(d) World Trade Organization (WTO)

Answer. c

13. Banjaras during the medieval period of Indian history were generally

(a) agriculturists

(b) warriors

(c) weavers

(d) traders

Answer. d

14. Who of the following had first deciphered the edicts of Emperor Ashoka?

(a) Georg Bilhler

(b) James Prinsep

(c) Max Muller

(d) William Jones

Answer. b

15. With reference to the ‘Gram Nyayalaya Act’, which of the following statements is/are correct?

1. As per the Act, Gram Nyayalayas can hear only civil cases and not criminal cases.

2. The Act allows local social activists as mediators/reconciliators.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. b

16. With reference to the ‘Trans-Pacific Partnership’, consider the following statements :

1. It is an agreement among all the Pacific Rim countries except China and Russia.

2. It is a strategic alliance for the purpose of maritime security only. Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. d

17. Consider the following statements :

The India-Africa Summit

1. held in 2015 was the third such Summit

2. was actually initiated by Jawaharlal Nehru in 1951

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. a

18. What is/are the purpose/purposes of the ‘Marginal Cost of Funds based Lending Rate (MCLR)’ announced by RBI?

1. These guidelines help improve the transparency in the methodology followed by banks for determining the interest rates on advances.

2. These guidelines help ensure availability of bank credit at interest rates which are fair to the borrowers as well as the banks.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

19. What is/are unique about ‘Kharai camel’, a breed found in India?

1. It is capable of swimming up to three kilometres in seawater.

2. It survives by grazing on mangroves.

3. It lives in the wild and cannot be domesticated.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. a

20. Recently, our scientists have discovered a new and distinct species of banana plant which attains a height of about 11 metres and has orange-coloured fruit pulp. In which part of India has it been discovered?

(a) Andaman Islands

(b) Anaimalai Forests

(c) Maikala Hills

(d) Tropical rain forests of northeast

Answer. a

21. Which one of the following is the best description of ‘INS Astradharini’, that was in the news recently?

(a) Amphibious warfare ship

(b) Nuclear-powered submarine

(c) Torpedo launch and recovery vessel

(d) Nuclear-powered aircraft carrier

Answer. c

22. What is ‘Greased Lightning-10 (GL-10)’, recently in the news?

(a) Electric plane tested by NASA

(b) Solar-powered two-seater aircraft designed by Japan

(c) Space observatory launched by China

(d) Reusable rocket designed by ISRO

Answer. a

23. With reference to ‘Initiative for Nutritional Security through Intensive Millets Promotion’, which of the following statements is/are correct?

1. This initiative aims to demonstrate the improved production and post-harvest technologies, and to demonstrate value addition techniques, in an integrated manner, with cluster approach.

2. Poor, small, marginal and tribal farmers have larger stake in this scheme.

3. An important objective of the scheme is to encourage farmers of commercial crops to shift to millet cultivation by offering them free kits of critical inputs of nutrients and microirrigation equipment. Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. a

24. The ‘Swadeshi’ and ‘Boycott’ were adopted as methods of struggle for the first time during the

(a) agitation against the Partition of Bengal

(b) Home Rule Movement

(c) Non-Cooperation Movement

(d) visit of the Simon Commission to India

Answer. a

25. With reference to the religious history of India, consider the following statements :

1. The concept of Bodhisattva is central to Hinayana sect of Buddhism.

2. Bodhisattva is a compassionate one on his way to enlightenment. 3. Bodhisattva delays achieving his own salvation to help all sentient beings on their path to it. Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. c

- Published on: August 7, 2016