IAS Prelims CSAT Paper 1 2016 Solved (Answers): Questions 26 to 50 - Explanations YouTube Examrace [ IAS Updates - Exam Tips ]

()

Below is solved IAS Prelims CSAT Paper-1 2016 questions 26-50 (with answers). Complete explanations can be on Examrace You Tube Channel. Paper was mostly focused on current events. GS based questions were from NCERT and our GS NCERT fully-solved questions provided full resolution. We are extremely happy that students who had carefully followed our FREE current affairs updates were able to solve almost all GS related problems. In fact the very first question on stand-up India was covered in our update from last week! Geography GS was fully covered in our Geography classes. Not only that we were able to correctly predict almost 100% of the topics on which questions were asked in this video just before the exam! We are now focusing on GS on our Examrace YouTube channel. So subscribe now and get a solid score in mains.

26. ‘Doctors Without Borders (Medicines Sans Frontiers)’, often in the news, is

(a) a division of World Health Organization

(b) a non-governmental international organization

(c) an inter-governmental agency sponsored by European Union

(d) a specialized agency of the United Nations

Answer . b

27. With reference to an initiative called ‘The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB)’, which of the following statements is/are correct?

1. It is an initiative hosted by UNEP, IMF and World Economic Forum.

2. It is a global initiative that focuses on drawing attention to the economic benefits of biodiversity.

3. It presents an approach that can help decision-makers recognize, demonstrate and capture the value of ecosystems and biodiversity. Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer . c

28. With reference to ‘Red Sanders’, sometimes seen in the news, consider the following statements:

1. It is a tree species found in a part of South India.

2. It is one of the most important trees in the tropical rain forest areas of South India.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

29. Which of the following statements is/are correct?

Proper design and effective implementation of UN-REDD+ Programme can significantly contribute to

1. protection of biodiversity

2. resilience of forest ecosystems

3. poverty reduction

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. d

30. What is ‘Greenhouse Gas Protocol’?

(a) It is an international accounting tool for government and business leaders to understand, quantify and manage greenhouse gas emissions

(b) It is an initiative of the United Nations to offer financial incentives to developing countries to reduce greenhouse gas emissions and to adopt eco-friendly technologies

(c) It is an inter-governmental agreement ratified by all the member countries of the United Nations to reduce greenhouse gas emissions to specified levels by the year 2022

(d) It is one of the multilateral REDD+ initiatives hosted by the World Bank

Answer. a

31. With reference to ‘Financial Stability and Development Council’, consider the following statements :

1. It is an organ of NITI Aayog.

2. It is headed by the Union Finance Minister.

3. It monitors macroprudential supervision of the economy.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. c

32. With reference to ‘Agenda 21’, sometimes seen in the news, consider the following statements :

1. It is a global action plan for sustainable development

2. It originated in the World Summit on Sustainable Development held in Johannesburg in 2002.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. a

33. Satya Shodhak Samaj organized

(a) a movement for up-liftment of tribals in Bihar

(b) a temple-entry movement in Gujarat

(c) an anti-caste movement in Maharashtra

(d) a peasant movement in Punjab

Answer. c

34. Which of the following statements is/are correct? Viruses can infect

1. bacteria

2. fungi

3. plants

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. d

35. The term ‘Base Erosion and Profit Shifting’ is sometimes seen in the news in the context of

(a) mining operation by multinational companies in resource-rich but backward areas

(b) curbing of the tax evasion by multinational companies

(c) exploitation of genetic resources of a country by multinational companies

(d) lack of consideration of environmental costs in the planning and implementation of developmental projects

Answer. b

36. Recently, India’s first ‘National Investment and Manufacturing Zone’ was proposed to be set up in

(a) Andhra Pradesh

(b) Gujarat

(c) Maharashtra

(d) Uttar Pradesh

Answer. a

37. What is/are the purpose/purposes of `District Mineral Foundations’ in India?

1. Promoting mineral exploration activities in mineral-rich districts

2. Protecting the interests of the persons affected by mining operations

3. Authorizing State Governments to issue licenses for mineral exploration

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. b

38. `SWAYAM’, an initiative of the Government of India, aims at

(a) promoting the Self Help Groups in rural areas

(b) providing financial and technical assistance to young start-up entrepreneurs

(c) promoting the education and health of adolescent girls

(d) providing affordable and quality education to the citizens for free

Answer. d

39. The Montague-Chelmsford Proposals were related to

(a) social reforms

(b) educational reforms

(c) reforms in police administration

(d) constitutional reforms

Answer. d

40. What is/are common to the two historical places known as Ajanta and Mahabalipuram?

1. Both were built in the same period.

2. Both belong to the same religious denomination.

3. Both have rock-cut monuments.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) None of the statements given above is correct

41. With reference to ‘Bitcoins’, sometimes seen in the news, which of the following statements is/are correct?

1. Bitcoins are tracked by the Central Banks of the countries.

2. Anyone with a Bitcoin address can send and receive Bitcoins from anyone else with a Bitcoin address.

3. Online payments can be sent without either side knowing the identity of the other.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. b

42. Consider the following statements :

1. New Development Bank has been set up by APEC.

2. The headquarters of New Development Bank is in Shanghai.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. b

43. ‘Gadgil Committee Report’ and ‘Kasturirangan Committee Report’, sometimes seen in the news, are related to

(a) constitutional reforms

(b) Ganga Action Plan

(c) linking of rivers

(d) protection of Western Ghats

Answer. d

44. Consider the following :

1. Calcutta Unitarian Committee

2. Tabernacle of New Dispensation

3. Indian Reform Association

Keshab Chandra Sen is associated with the establishment of which of the above?

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. b

45. Which of the following is not a member of `Gulf Cooperation Council’?

(a) Iran

(b) Saudi Arabia

(c) Oman

(d) Kuwait

Answer. a

46. What is/are the purpose/purposes of Government’s ‘Sovereign Gold Bond Scheme’ and ‘Gold Monetization Scheme’?

1. To bring the idle gold lying with Indian households into the economy

2. To promote FDI in the gold and jewellery sector

3. To reduce India’s dependence on gold imports Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. c

47. ‘Belt and Road Initiative’ is sometimes mentioned in the news in the context of the affairs of

(a) African Union

(b) Brazil

(c) European Union

(d) China

Answer. d

48. Pradhan Mantri MUDRA Yojana is aimed at

(a) bringing the small entrepreneurs into formal financial system

(b) providing loans to poor farmers for cultivating particular crops

(c) providing pensions to old and destitute persons

(d) funding the voluntary organizations involved in the promotion of skill development and employment generation

Answer. a

49. In which of the following regions of India are shale gas resources found?

1. Cambay Basin

2. Cauvery Basin

3. Krishna-Godavari Basin

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. d

50. ‘Global Financial Stability Report’ is prepared by the

(a) European Central Bank

(b) International Monetary Fund

(c) International Bank for Reconstruction and Development

(d) Organization for Economic Cooperation and Development

Answer. b

- Published on: August 7, 2016