IAS Prelims CSAT Paper 1 2016 Solved (Answers): Questions 51 to 75 - Explanations YouTube Examrace [ IAS Updates - Exam Tips ]

()

Below is solved IAS Prelims CSAT Paper-1 2016 questions 51-75 (with answers). Complete explanations can be on Examrace You Tube Channel. Paper was mostly focused on current events. GS based questions were from NCERT and our GS NCERT fully-solved questions provided full resolution. We are extremely happy that students who had carefully followed our FREE current affairs updates were able to solve almost all GS related problems. In fact the very first question on stand-up India was covered in our update from last week! Geography GS was fully covered in our Geography classes. Not only that we were able to correctly predict almost 100% of the topics on which questions were asked in this video just before the exam! We are now focusing on GS on our Examrace YouTube channel. So subscribe now and get a solid score in mains.

51. Regarding ‘Atal Pension Yojana’, which of the following statements is/are correct?

1. It is a minimum guaranteed pension scheme mainly targeted at unorganized sector workers.

2. Only one member of a family can join the scheme.

3. Same amount of pension is guaranteed for the spouse for life after subscriber’s death.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. c

52. The term ‘Regional Comprehensive Economic Partnership’ often appears in the news in the context of the affairs of a group of countries known as

(a) G20

(b) ASEAN

(c) SCO

(d) SAARC

Answer. b

53. On which of the following can you find the Bureau of Energy Efficiency Star Label?

1. Ceiling fans

2. Electric geysers

3. Tubular fluorescent lamps

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. d

54. India is an important member of the ‘International Thermonuclear Experimental Reactor’. If this experiment succeeds, what is the immediate advantage for India?

(a) It can use thorium in place of uranium for power generation

(b) It can attain a global role in satellite navigation

(c) It can drastically improve the efficiency of its fission reactors in power generation

(d) It can build fusion reactors for power generation

Answer. d

55. In the context of the history of India, consider the following pairs:

Term: Description

(1) Eripatti : Land, revenue from which was set apart for the main¬tenance of the village tank

(2)Taniyurs: Villages donated to a single Brahmin or a group of Brahmins

(3) Ghatikas: Colleges generally attached to the temples

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a)1 and 2

(b) 3 only

(c) 2 and 3

(d) 1 and 3

Answer. d

56. Consider the following statements:

(1) The International Solar Alliance was launched at the United Nations Climate Change Conference in 2015.

(2) The Alliance includes all the member countries of the United Nations.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. a

57. ‘European Stability Mechanism’, sometimes seen in the news, is an

(a) agency created by EU to deal with the impact of millions of refugees arriving from Middle East

(b) agency of EU that provides financial assistance to eurozone countries

(c) agency of EU to deal with all the bilateral and multilateral agreements on trade

(d) agency of EU to deal with the conflicts arising among the member countries

Answer. b

58. Which of the following is/are the advantage /advantages of practising drip irrigation?

1. Reduction in weed

2. Reduction in soil salinity

3. Reduction in soil erosion

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) None of the above is an advantage of practising drip irrigation

Answer. c

59. Regarding DigiLocker’, sometimes seen in the news, which of the following statements is/are correct?

1 It is a digital locker system offered by the Government under Digital India Programme.

2. It allows you to access your e-documents irrespective of your physical location.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

60. Recently, linking of which of the following rivers was undertaken?

(a) Cauvery and Tungabhadra

(b) Godavari and Krishna

(c) Mahanadi and Sone

(d) Narmada and Tapti

Answer. c

61. In the cities of our country, which among the following atmospheric gases are normally considered in calculating the value of Air Quality Index?

1. Carbon dioxide

2. Carbon monoxide

3. Nitrogen dioxide

4. Sulfur dioxide

5. Methane

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 1, 4 and 5 only

(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Answer. b

62. With reference to `Astrosat’, the astronomical observatory launched by India, which of the following statements is/are correct?

1. Other than USA and Russia, India is the only country to have launched a similar observatory into space.

2. Astrosat is a 2000 kg satellite placed in an orbit at 1650 km above the surface of the Earth.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. d

63. With reference to the economic history of medieval India, the term Araghatta’ refers to

(a) bonded labour

(b) land grants made to military officers

(c) waterwheel used in the irrigation of land

(d) wastel and converted to cultivated land

Answer. c

64. With reference to the cultural history of India, the memorizing of chronicles, dynastic histories and Epictales was the profession of who of the following?

(a) Shramana

(b) Parivraaj a k a

(c) Agrahaarika

(d) Maagadha

Answer. d

65. Recently, for the first time in our country, which of the following States has declared a particular butterfly as ‘State Butterfly’?

(a) Arunachal Pradesh

(b) Himachal Pradesh

(c) Karnataka

(d) Maharashtra

Answer. d

66. Consider the following statements:

The Mangalyaan launched by ISRO

1. is also called the Mars Orbiter Mission

2. made India the second country to have a spacecraft orbit the Mars after USA

3. made India the only country to be successful in making its spacecraft orbit the Mars in its very first attempt

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. c

67. What was the main reason for the split in the Indian National Congress at Surat in 1907?

(a) Introduction of communalism into Indian politics by Lord Minto

(b) Extremists’ lack of faith in the capacity of the moderates to negotiate with the British Government

(c) Foundation of Muslim League

(d) Aurobindo Ghosh’s inability to be elected as the President of the Indian National Congress

Answer. b

68. The plan of Sir Stafford Cripps envisaged that after the Second World War

(a) India should be granted complete independence

(b) India should be partitioned into two before granting independence

(c) India should be made a republic with the condition that she will join the Commonwealth

(d) India should be given Dominion status

Answer. d

69. Consider the following pairs:

Famous place Region

1. Bodhgaya Baghelkhand

2. Khajuraho Bundelkhand

3. Shirdi Vidarbha

4. Nasik (Nashik) Malwa

5. Tirupati Rayalaseema

Which of the pairs given above are correctly matched?

(a) 1, 2 and 4

(b) 2, 3, 4 and 5

(c) 2 and 5 only

(d) 1, 3, 4 and 5

Answer. c

70. The Parliament of India acquires the power to legislate on any item in the State List in the national interest if a resolution to thateffect is passed by the

(a) Lok Sabha by a simple majority of its total membership

(b) Lok Sabha by a majority of not less than two-thirds of its total membership

(c) Rajya Sabha by a simple majority of its total membership

(d) Rajya Sabha by a majority of not less than two-thirds of its members present and voting

Answer. d

71. Recently, which of the following States has explored the possibility of constructing an artificial inland port to be connected to sea by a long navigational channel?

(a) Andhra Pradesh

(b) Chhattisgarh

(c) Karnataka

(d) Rajasthan

Answer. d

72. With reference to the Agreement at the UNFCCC Meeting in Paris in 2015, which of the following statements is/are correct?

1. The Agreement was signed by all the member countries of the UN and it will go into effect in 2017.

2. The Agreement aims to limit the greenhouse gas emissions so that the rise in average global temperature by the end of this century does not exceed 2 °C or even 1.5 °C above pre-industrial levels.

3. Developed countries acknowledged their historical responsibility in global warming and committed to donate $ 1000 billion a year from 2020 to help developing countries to cope with climate change.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. b

73. Consider the following statements:

1. The Sustainable Development Goals were first proposed in 1972 by a global think tank called the ‘Club of Rome’.

2. The Sustainable Development Goals have to be achieved by 2030.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

74. A recent movie titled The Man Who Knew Infinity is based on the biography of

(a) S. Ramanujan

(b) S. Chandrasekhar

(c) S. N. Bose

(d) C. V. Raman

Answer. a

75. Consider the following statements:

1. The minimum age prescribed for any person to be a member of Panchayat is 25 years.

2. A Panchayat reconstituted after premature dissolution continues only for the remainder period.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. b

- Published on: August 7, 2016

Discussions & Questions