IAS Prelims CSAT Paper 2 2016 Solved (Answers): Questions 51 to 80 - Explanations @ YouTube Examrace [ IAS Updates - Exam Tips ]


As we said , CSAT-2 has been highly unpredictable. This time paper was more difficult especially for students with non-mathematical and non-English backgrounds. You can see this just by reading the 1 passage. Based on the feedback we have received so far, students who went through our CSAT Paper-2 postal course excelled. Our course starts building the mathematical and English skills from the very basics, so no student is left behind! Our CSAT Paper-2 YouTube video lectures directly covered many of the questions, so please start utilizing this key resource!

Please note that CSAT this time (2016) is qualifying. However from the paper it looks like competition is going to be tough. The selection rate from prelims is usually 2% - So leave no stone unturned!

51. The sum of the ages of 5 members comprising a family, 3 years ago was 80 years. The average age of the family today is the same as it was 3 years ago, because of an addition of a baby during the intervening period. How old is the baby ?

(a) 6 months

(b) 1 year

(c) 2 years

(d) 2 years and 6 months

Answer. b

52. The total emoluments of two persons are the same, but one gets allowances to the extent of 65% of his basic pay and the other gets allowances to the extent of 80% of his basic pay. The ratio of the basic pay of the former to the basic pay of the latter is:

(a) 16 : 13

(b) 5 : 4

(c) 7 : 5

(d) 12 : 11

Answer. d

53. A person is standing on the first step from the bottom of a ladder. If he has to climb 4 more steps to reach exactly the middle step, how many steps does the ladder have?

(a) 8

(b) 9

(c) 10

(d) 11

Answer. b

Direction for the following 3 (three) items : Consider the given information and answer the three items that follow.When three friends A, B and C met, it was found that each of them wore an outer garment of a different colour. In random order, the garments are: jacket, sweater and tie; and the colours are: blue, white and black. Their surnames in random order are Ribeiro, Kumar and Singh.

Further, we know that :

1. Neither B nor Ribeiro wore a white sweater

2. C wore a tie

3. Singh’s garment was not white

4. Kumar does not wear a jacket

5. Ribeiro does not like to wear the black colour

6. Each of the friends wore only one outer garment of only one colour

54. What is C’s surname ?

(a) Riberio

(b) Kumar

(c) Singh

(d) Cannot be determined

Answer. a

55. What is the colour of the tie ?

(a) Black

(b) Blue

(c) White

(d) Cannot be determined

Answer. b

56. Who wore the sweater ?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) Cannot be determined

Answer. a

57. AB is a vertical trunk of a huge tree with A being the point where the base of the trunk touches the ground. Due to a cyclone, the trunk has been broken at C which is at a height of 12 meters, broken part is partially attached to the vertical portion of the trunk at C. If the end of the broken part B touches the ground at D which is at a distance of 5 meters from A, then the original height of the trunk is:

(a) 20 m

(b) 25 m

(c) 30 m

(d) 35 m

Answer. b

58. A person walks 12 km due north, then 15 km due east, after that 19 km due west and then 15 km due south. How far is he from the starting point?

(a) 5 km

(b) 9 km

(c) 37 km

(d) 61 km

Answer. a

59. A cube has all its faces painted with different colours. It is cut into smaller cubes of equal sizes such that the side of the small cube is one-fourth the big cube. The number of small cubes with only one of the sides painted is:

(a) 32

(b) 24

(c) 16

(d) 8

Answer. b

60. Ram and Shyam work on a job together for four days and complete 60% of it. Ram takes leave then and Shyam works for eight more days to complete the job. How long would Ram take to complete the entire job alone?

(a) 6 days

(b) 8 days

(c) 10 days

(d) 11 days

Answer. c

61. A military code writes SYSTEM as SYSMET and NEARER as AENRER. Using the same code, FRACTION can be written as:





Answer. d

62. If R and S are different integers both divisible by 5, then which of the following is not necessarily true?

(a) R - S is divisible by 5

(b) R + S is divisible by 10

(c) R x S is divisible by 25

(d) R2 + S2 is divisible by 5

Answer. b

63. How many numbers are there between 100 and 300 which either begin with or end with 2?

(a) 110

(b) 111

(c) 112

(d) None of the above

Answer. a

Directions for the following 8 (eight) items: Read the following five passages and answer the items that follow each passage. Your answers to these items should be based on the passages only.


As we look to 2050, when we will need to feed two billion more people, the question of which diet is best hartaen on new urgency. The foods we choose to eat in the coming decades will have dramatic ramifications for the planet. Simply put, a diet that revolves around meat and dairy a way of eating that is on the rise throughout the developing world, will take a greater toll on the world’s resources than one that revolves around unrefined grains, nuts, fruits and vegetables.

64. What is the critical message conveyed by the above passage?

(a) Our increasing demand for foods sourced from animals puts a greater burden on our natural resources

(b) Diets based on grains, nuts, fruits and vegetables are best suited for health in developing countries

(c) Human beings change their food habits from time to time irrespective of the health concerns

(d) From a global perspective, we still do not know which type of diet is best for us

Answer. a


All humans digest mother’s milk as infants, but until cattle began being domesticated 10,000 years ago, children once weaned no longer needed to digest milk. As a result, they stopped making the enzyme lactase, which breaks down the sugar lactose into simple sugars. After humans began herding cattle, it became tremendously advantageous to digest milk, and lactose tolerance evolved independently among cattle herders in Europe, the middle East and Africa. Groups not dependant on cattle, such as the Chinese and Thai, remain lactose intolerant.

65. Which among the following is the most logical assumption that can be made from the above passage?

(a) About 10,000 years ago, the domestication of animals took place in some parts of the world

(b) A permanent change in the food habits of a community can bring about a genetic change in its members

(c) Lactose tolerant people only are capable of getting simple sugars in their bodies

(d) People who are not lactose tolerant cannot digest any dairy product

Answer. b


“The conceptual difficulties in National Income comparisons between underdeveloped and industrialised countries are particularly serious because a part of the national output in various underdeveloped countries is produced without passing through the commercial channels.”

66. In the above statement, the author implies that:

(a) the entire national output produced and consumed in industrialized countries passes through commercial channels

(b) the existence of a non-commercialized sector in different underdeveloped countries renders the national income comparisons over countries difficult

(c) no part of national output should be produced and consumed without passing through commercial channels

(d) a part of the national output being produced and consumed without passing through commercial channels is a sign of underdevelopment

Answer. b


An increase in human-made carbon dioxide in the atmosphere could initiate a chain reaction between plant and microorganisms that would unsettle one of the largest carbon reservoirs on the planet soil In a study, it was found that the soil, which contains twice the amount of carbon present in a plants and Earth’s atmosphere combined, could become increasingly volatile people add more carbon dioxide to the atmosphere. This is largely because of increased plant growth. Although a greenhouse gas and a pollutant, carbon dioxide also supports plant growth. As trees and other vegetation flourish in a carbon dioxide-rich future, their roots could stimulate microbial activity in soil that may in turn accelerate the decomposition of soil carbon and its relsase into the atmosphere as carbon dioxide.

67. Which among the following is the most logical corollary to the above passage ?

(a) Carbon dioxide is essential for the survival of microorganisms and plants

(b) Humans are solely responsible for the release of carbon dioxide into the atmosphere

(c) Microorganisms and soil carbon are mainly responsible for the increased plant growth

(d) Increasing green cover could trigger the release of carbon trapped in soil

Answer. d


Historically, the biggest Challenge to world agriculture has been to achieve a balance between demand for and supply of food. At the level of individual countries, the demand-supply balance can be a critical issue for a closed economy, especially if it is a populous economy and its domestic agriculture is not growing sufficiently enough to ensure food supplies, on an enduring basis; it is not so much and not always, of a constraint for an open, and growing economy, which has adequate exchange surplus to buy food abroad. For the world as a whole, supply-demand balance is always an inescapable prerequisite for warding off hunger and starvation. However, global availability of adequate supply does not necessarily mean that food would automatically move from countries of surplus to of deficit if the latter lack in purchasing power. The uneven distribution of hunger, starvation, under or mal-nourishment, etc., at the world-level, thus owes itself to the presence of empty-pock hungry mouths, overwhelmingly confined to the underdeveloped economies. In as much as ‘a two-square meal’ is of elemental significance to basic human existence, the issue of worldwide supply of food has been gaining significance, in recent times, both because the quantum and the composition of demand has been undergoing big changes, and because, in recent years, the capabilities of individual countries to generate uninterrupted chain of food supplies have come under strain. Food production, marketing and prices, especially price-affordability by the poor in the developing world, have become global issues that need global thinking and global solutions.

68. According to the above passage, which of, the following are the fundamental solutions for the world food security problem?

1. Setting up more agro-based industries

2. Improving the price affordability by the poor

3. Regulating the conditions of marketing

4. Providing food subsidy to one and all

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3 only

(c) 1, 3 an 4 only

(d) 1, 2, and 4

Answer. b

69. According to the above passage, the biggest challenge to world agriculture is:

(a) to find sufficient land for agriculture and to expand food processing industries

(b) to eradicate hunger in underdeveloped countries

(c) to achieve a balance between the production of food and non-food items

(d) to achieve a balance between demand for and supply of food

Answer. d

70. According to the above passage, which of the following helps/help in reducing hunger and starvation in the developing economies ?

1. Balancing demand and supply of food

2. Increasing imports of food

3. Increasing purchasing power of the poor

4. Changing the food consumption patterns and practices

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer. c

71. The issue of worldwide supply of food has gained importance mainly because of:

1. overgrowth of the population worldwide

2. sharp decline in the area of food production

3. limitation in the capabilities for sustained supply of food

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer. b

72. Four-digit numbers are to be formed using the digits 1, 2, 3 and 4; and none of these four digits are repeated in any manner. Further,

1. 2 and 3 are not to immediately follow each other

2. 1 is not to be immediately followed by 3

3. 4 is not to appear at the last place

4. 1 is not to appear at the first place

How many different numbers can be formed?

(a) 6

(b) 8

(c) 9

(d) None of the above

Answer. a

73. A cylindrical overhead tank of radius 2 m and height 7 m is to be filled from an underground tank of size 5.5m x 4m x 6m. How much portion of the underground tank is still filled with water after filling the overhead tank completely?

(a) 1/3

(b) 1/2

(c) 1/4

(d) 1/6

Answer. a

74. In a class of 60 students, where the number of girls is twice that of boys, Kamal, a boy, ranked seventeenth from the top. If there are 9 girls ahead of Kamal, the number of boys in rank after him is:

(a) 13

(b 12

(c) 7

(d) 3

Answer. b

75. A and B walk around a circular park. They start at 8 a.m. from the same point in the opposite directions. A and B walk at a speed of 2 rounds per hour and 3 rounds per hour respectively. How many times shall they cross each other after 8 00 a.m. and before 9.30. a.m.?

(a) 7

(b) 6

(c) 5

(d) 8

Answer. a

76. W can do 25% of a work-in 30 days, X can do 1/4 of the work in 10 days, Y can do 40% of the work in 40 days and Z can do 1/3 of the work in 13 days. Who will complete the work first?

(a) W

(b) X

(c) Y

(d) Z

Answer. d

77. The average monthly income of a person in a certain family of 5 is Rs. 10,000. What will be the average monthly income of a person in the same family if the income of one person increased by Rs. 1,20,000 per year?

(a) Rs. 12,000

(b) Rs. 16,000

(c) Rs. 20,000

(d) Rs. 34,000

Answer. a

78. In a race, a competitor has to collect 6 apples which are kept in a straight line On a track and a bucket is placed at the beginning of the track which is a starting point. The condition is that the competitor can pick only one apple at a time, run back with it and drop it in the bucket. If he has to drop all the apples in the bucket, how much total distance he has to run if the bucket is 5 meters from the first apple and all other apples are placed 3 meters apart ?

(a) 40 m

(b) 50 m

(c) 150 m

(d) 75 m

Answer. c

79. A round archery target of diameter 1 m is marked with four scoring regions from the centre outwards as red, blue, yellow and white. The radius of the red band is 0.20 m. The width of all the remaining bands is equal. If archers throw arrows towards the target, what is the probability, that the arrows fall in the red region of the archery target?

(a) 0.40

(b) 0.20

(c) 0.16

(d) 0.04

Answer. c

80. A person allows 10% discount for cash payment from the marked price of a toy and still he makes a 10% gain. What is the cost price of the toy which is marked Rs. 770?

(a) Rs. 610

(b) Rs. 620

(c) Rs. 630

(d) Rs. 640

Answer. c

- Published on: August 7, 2016

Discussions & Questions

  • In the prelims CSAT paper II , Set A - Questions 54 and 55 statement is neither B not reibiro likes white sweater. Do that mean B is not Reibiro. Clarify please

    1 Answer

    - asked by on

    Detailed solutions to the question are available at Youtube Examrace Channel - https://www.youtube.com/playlist?list=PLW9kB_HKs3_PnktydOQsML0tVYVlB4gq5

    - answered by on