NEET PG Memory Based Sample Questions Set 30 for 2016

1. The cardiac jelly formed around the heart tube during early development, contributes to the formation of:

a. Pericardium.

b. Mesocardium

c. Myocardium

d. Endocardium.

Answer: b

2. A 40 year old female patient presented with dysphagia to both liquids and regurgitation solids and for 3 moths. The dysphagia was non-progressive. What is the most likely diagnosis?

a. Carcinoma of the esophagus.

b. Lower oesophageal mucosal ring.

c. Achalasia cardia.

d. Reflux esophagitis with esophageal stricture.

Answer: d

3. Hyperacusis in Bell’s palsy is due to the paralysis of the following muscle:

a. Tensor tympani.

b. Levator veli palatini.

c. Tensor veli palatini.

d. Stapedius.

Answer: c

4. A 15 year-old boy presented with one day history of bleeding gums, subconjunctival bleed and purpuric rash. Investigations revealed the following results: Hb- 6.4 gm/dL; TLC – 26,500/mm3; prathromibine time – 20 sec with a control of 13 sec; portial thromboplastin time - 50 sec; and Fibrinogen 10 mg/dL. Peripheral smear was suggestive of acute myeloblastic leukernice. Which of the following is the most likely?

a. Myeloblastic leukemia without maturation.

b. Myeloblastic leukemia with maturation.

c. Promyelocytic leukemia.

d. Myelomonscytic leukemia.

Answer: a

5. The sodium – potassium pump is an example of:

a. Active transport.

b. Passive transport.

c. Facilitated diffusion.

d. Osmosis.

Answer: c

6. The type of enzyme inhibition (in which succinate dehydrogenase reaction is inhibited by malonate) is an example of:

a. Noncompetitive.

b. Uncompetitive.

c. Competitive.

d. Allosteric.

Answer: b

7. In a solution the concentration of hydrogen ion [H+] is 1 × 10-6 moles/litre. The pH of the solution will be:

a. Three

b. Six.

c. Nine.

d. Twelve.

Answer: c

8. The electron flow in Cytochrome C oxidase can be blocked by:

a. Rotenone.

b. Antimycin – A

c. Cyanide.

d. Actinomycin.

Answer: c

9. Cholera toxin:

a. Increases the levels of intracellular cyclic GMP

b. Acts through the receptor for opiates

c. Cause continued activations of adenylate cyclase.

d. Inhibits the enzyme phosphodiesterase.

Answer: c

10. The amino acid, which is associated with atherosclerosis, is:

a. Lysine

b. Homocysteine.

c. Cysteine

d. Alanine

Answer: b

11. CA – 125 is a marker antigen for the diagnosis of:

a. Colon cancer

b. Brest cancer

c. Brain cancer

d. Ovarian cancer

Answer: d

12. Which one of the following acts as seconds messenger?

a. Mg++

b. Cl-

c. Ca++

d. PO43-

Answer: c

13. A nucleic acid was analyzed and found to contain 32% adenine, 18% guanine, 17% cytosine and 33% thymine. The nucleic acid must be:

a. Single-stranded RNA

b. Single-stranded DNA

c. Double-stranded RNA

d. Double-stranded DNA

Answer: d

14. The following is a generalized diagram of a typical eukaryotic gene. What it the most likely effect of a 2bp insertion in the middle of the intron?

a. Normal transcription, altered translation.

b. Defective termination of transcription, normal translation.

c. Normal transcription, defective mRNA splicing.

d. Normal transcription, normal translation.

Answer: a

15. A randomized trial comparing efficacy of two regimens showed that difference is statistically significant with p<0.001>

a. Type-I error (error)

b. Type-II error (error)

c. alpha error

d. gamma error

16. While applying chi-square test to a contingency table of 4 rows and 4 columns, the degrees of freedom would be:

a. 1.

b. 4.

c. 9.

d. 8.

Answer: c

17. A diagnostic test for a particular disease has a sensitivity of 0.90 and a specificity of 0.80. A single test is applied to each subject in the population in which the diseased population is 30%. What is the probability that a person, negative to this test, has no disease?

a. Less than 50%

b. 70%

c. 95%

d. 72%

Answer: d

18. A physician, after examining a group of patients of a certain disease, classifies the conditions of each one as ‘Normal’, ‘Mild’, ‘Moderate’ or ‘Severe’. Which one of the following is the scale of measurement that is being adopted for classification of the disease condition?

a. Normal.

b. Interval.

c. Ratio.

d. Ordinal.

Answer: b

19. If the birth weight of each of the 10 babies born in a hospital in a day is found to be 2.8 kg., then the standard deviation of this sample will be:-

a. 2.8

b. 0.

c. 1

d. 0.28

Answer: a

20. Histogram is used to describe:

a. Quantitative data of a group of patients.

b. Qualitative data of a group of patients.

c. Data collected on nominal scale

d. Data collected on ordinal scale

Answer: a

21. Which of the following is an example of Disability limitation?

a. Reducing occurrence of polio by immunization.

b. Arranging for schooling of child suffering from PRPP.

c. Resting affected limbs in neutral position.

d. Providing calipers for walking.

Answer: d

22. Which of the following is the ‘Least common’ complication of measles?

a. Diarrhea.

b. Pneumonia.

c. Otitis media.

d. SSPE.

Answer: c

23. Brucellosis can be transmitted by all of the following modes, except:

a. Contact with infected placenta.

b. Ingestion of raw vegetables from infected farms.

c. Person to person transmission.

d. Inhalation of infected dust or aerosol.

Answer: b

24. Which of the following statements about lepromin test is not true?

a. It is negative in most children in first 6 months of life.

b. It is a diagnostic test.

c. It is an important aid to classify type of leprosy disease.

d. BCG vaccination may convert lepra reaction from negative to positive.

Answer: b

25. Which one of the following methods is used for the estimation of chlorine demand of water>

a. Chlorometer.

b. Horrock’s apparatus.

c. Berkefeld filter.

d. Double pot method.

Answer: b