NEET PG Memory Based Sample Questions Set 31 for 2016

1. Lice are not the vectors of:

a. Relapsing fever.

b. Q fever.

c. Trench fever.

d. Epidemic typhus.

Answer: a

2. You have diagnosed a patient clinically as having SLE and ordered 6 tests. Out of which 4 tests have come positive and 2 are negative. To determine the probability of SLE at this point, you need to know:

a. Prior probability of SLE; sensitivity and specificity of each test.

b. Incidence of SLE and predictive value of each test.

c. Incidence and prevalence of SLE.

d. Relative risk of SLE in this patient.

Answer: d

3. All of the following predominant motor neuropathy except:

a. Acute inflammatory demyclinating polyradiculoneuropathy..

b. Porphyric neuropathy.

c. Lead intoxication.

d. Arsenic intoxication.

Answer: c

4. Direct standardization is used to compare the mortality rates between tow countries. This is done because of the differences in:

a. Causes of death

b. Numerators.

c. Age of distributions.

d. Denominators.

5. Mucin layer tear film deficiency occurs in:

a. Keratoconjunctivits sicca.

b. Lacrimal gland removal.

c. Canalicular block.

d. Herpetic keratitis.

Answer: d

6. A case of carcinoma larynx with the involvement of anterior commissure and right vocal cord, developed perichondritis of thyroid cartilage. Which of the following statements is true for the management of this case?

a. He should be given radical radiotherapy as this can be cure early tumours

b. He should be treated with combination of chemotherapy & radiotherapy

c. He shold first receive radiotherapy and if residuan tumour is present the should under go laryngectomy

d. He should first undergo laryngectomy and then post-operative radiotherapy.

Answer: a

7. Which of the following is the most common etiological agent in paranasal sinus mycoses?

a. Aspergillus spp.

b. Histoplasma

c. Conidiobolus coronatus

d. candida albicans

Answer: b

8. Which of the following is not typical feature of Menieres disease?

a. Sensorineural deafness

b. Pulsatile tinnitus

c. Vertigo

d. Fluctuating deafness

Answer: c

9. Which of the following is not a typical feature of malignant otitis externa?

a. Caused by Pseudomonas aerugenosa

b. Patients are usually old

c. Mitiotic figures are high

d. Patient is immune compromised

Answer: a

10. A 30 year old woman with family history of hearing loss from her mother’s side developed hearing problem during pregnancy. Hearing loss is bilateral, slowly progressive, with bilateral tinnitus that bothers her at night. Pure tone audiometry shows conductive hearing loss with an apparent bone conduction hearing loss at 2000 Hz. What is the most likely diagnosis?

a. Otosclerosis

b. Acoustic neuroma

c. Otitis media with effusion

d. Sigmoid sinus thrombosis

Answer: b

11. Which of the following statements is true of primary grade IV-V vesicoureteric reflux in young children?

a. Renal scarring usually begins in the midpolar regions.

b. Postnatal scarring may occur even in the absence of urinary tract infections

c. Long term outcome is comparable in patients treated with either antibiotic prophylaxis or surgery

d. Oral amoxicillin is the choice antibiotic for prophylaxis

Answer: d

12. A 3-year-old boy presents with fever, dysuria and gross hematuria. Physical examination shows a prominent suprapubic area which is dull to percussion. Urinalysis reveals red blood cells but no proteinuria. Which of the following is the most likely diagnosis/

a. Acute glomerulonephritis

b. Urinary tract infection

c. Posterior urethral valves

d. Teratoma

13. Transient synovitis (toxic synovitis) of the hio is characterized by all of the following, except:

a. May follow upper respiratory infection.

b. ESR and white blood cell counts are usually normal

c. Ultrasound of the joint reveals widening of the joint spce.

d. The hip is typically held in adduction and internal rotation

Answer: a

14. Enzyme replacement therapy is available for which of the following disorders?

a. Gaucher disease.

b. Niemann Pick disease.

c. Mucolipidosis

d. Metachromatic leukodystrophy

Answer: d

15. Cardiomyopathy may be seen in all of the following except:

a. Duchenne muscular dystrophy

b. Friedreich’s ataxia

c. Type II glycogen storage disease

d. Alkaptonuria

Answer: d

16. All of the following are true of beta thalassemia major except

a. Splenomegaly

b. Target cells on peripheral smear

c. Microcytic hypochromic anemia

d. Increased osmotic fragility

Answer: d

17. A couple has two children affected with tuberous sclerosis. On detailed clinical and laboratory evalution (including molecular studies) both parents are normal. Which one of the following explains the two affected children in this family?

a. Non penetrance

b. Uniparental diasomy

c. Genomic imprinting

d. Germline mosaicism

Answer: d

18. Conjugated hyperbilirubinemia is seen in

a. Gilbert’s syndrome

b. Criggler Najjar syndrome

c. Brest milk jaundice

d. Dubin Johnson syndrome

Answer: b

19. Which of the following does not establish a diagnosis of congenital CMV infection in a neonate?

a. Urine culture of CMV

b. IgG CMV antibodies in hepatocytes

c. Intra-nuclear inclusionbodies in hepatocytes

d. CMV viral DNA in blood by polymerase chain reaction

Answer: d

20. In a child with acute liver failure, the most important prognostic factor for death is:

a. Increasing transaminases

b. Increasing Bilirubin

c. Increasing prothrombin time

d. Gram negative sepsis

Answer: c

21. Which of the following circulating antibodies has the best sensitivity and specificity for the diagnosis of celiac disease?

a. Anit-endomysial antibody

b. Anti-tissue transglutaminase antibody

c. Anti-gliadin antibody

d. Anti-reticulin antibody

Answer: d

22. A 45-year-old male having a long history of cigarette smoking presented with gangrene of left foot. An amputation of the left foot was done. Representative sections from the specimen revealed presence of arterial thrombus with neutrophilic infiltrate in the arterial wall. The inflammation also extended into the neighboring veins and nerves. The most probable diagnosis is:

a. Takayasu arteritis.

b. Giant cell arteritis

c. Hypersensitivity angiitis

d. Thromboangitis obliterans

Answer: a

23. A 50-year-old male presented with signs and symptoms of restrictive heart disease. A right ventricular endo-myocardial biopsy revealed deposition of extra cellular eosinophilic hyaline material. On transmission electron microscopy, this material is most likely to reveal the presence of :

a. on branching filaments of indefinitive length

b. Cross banded fibres with 67 nm periodicity.

c. Weber Palade bodies.

d. Concentric whorls of lamellar structures

Answer: c

24. An undifferentiated malignant tumor on immunohistochemical stain shows cytoplasmic positivity of most of the tumor cell for cytokeratin. The most probable diagnosis of the tumor is:

a. Sarcoma.

b. Lymphoma.

c. Carcinoma

d. Malignant Melanoma

Answer: c

25. Sections from a solid-cystic unilateral ovarian tumor in 30 year old female show a tumor composed of diffuse sheets of small cells with doubtful nuclear grooving and scanty cytoplasm. No Call-Exner bodies are seen. The ideal immunohistochemistry panel would include:

a. Vementin, epithelial membrane antigen, inhibin, CD99

b. Desmin, S- 100 protein, smooth muscle antigen, cytokeratin

c. Chromogranin, CD 45, CD 99, CD 20

d. CD 3, chromagranin, Cd 45, synaptophysin

Answer: a