AIIMS PG Solved Paper 1999 (Part 1 of 20)

  • Previous
  1. If a missile enters the body just above the pubic ramus through the anterior abdominal wall, it will most likely pierce which of the following structures

    1. Abdominal aorta

    2. Left renal vein

    3. Urinary bladder

    4. Spinal cord

    Answer: c

  2. Which of the following is not a boundary of the Koch's triangle

    1. Tendon of Todaro

    2. Limbus fossa ovalis

    3. Coronay sinus

    4. Tricuspid valve ring

    Answer: b

  3. Which of the following aminoacids is associated with increased risk of Myocardial infarction

    1. Methionine

    2. Homocysteine

    3. Ornithine

    4. Valine

    Answer: b

  4. Kalloo 65 years presents with complaints of abdominal pain. On examination there was distension of abdomen and the stools were maroon colored. He gives a past history of Cerebro vascular accident and Myocardial infarction. What would be the probable diagnosis

    1. Ulcerative colitis

    2. Crohn's disease

    3. Acute mesenteric ischemia

    4. None

    Answer: c

  5. Which of the following ECG changes is least likely in a patient with left pneumothorax

    1. Inversion of Twave

    2. Left axis deviation

    3. Small R wave

    4. Electrical alternans

    overload, infarction of lateral wall of left ventricle, dextrocardia, left pneumothorax or left

    posterior fascicular block.

    Answer: b

  6. A patient presents 12 hours following a Myocardial infarction. Which of the following enzymes will be elevated at this period

    1. Lactate dehydrogenase

    2. Serum Glutamate Oxalo acetate Transferase

    3. Creatinine Phospho Kinase

    4. Myoglobin

    Answer: c

  7. Which of the following features denote a contraindication for surgical resection in a case of carcinoma lung

    1. Malignant pleural effusion

    2. involvement of visceral pleura

    3. Hilar lymphadenopathy

    4. Consolidation of one lobe

    Answer: a

  8. Lalloo 50 years, a chronic smoker, presents with history of hemoptysis. He was having trunkal obesity and hypertension. He had an elevated ACTH level which was not suppressible with high dose dexamethasone. What would be the most probable diagnosis

    1. Bilateral adrenal hyperplasia

    2. adrenal adenoma

    3. pituitary tumor

    4. ectopic ACTH producing lung cancer

    Answer: d

  9. When the following aminoacids are separated by running them on agarose gel, at pH 7, which one of them will migrate slowest to the anodic end

    1. Glycine

    2. Valine

    3. Aspartic acid

    4. Lysine

    Answer: d

  10. While bathing a 6 month old child, his mother noted that there was a swelling in the abdomen towards the left side. On examination there was an abdominal mass, which showed calcification near the left kidney. What is the most probable diagnosis

    1. Lymphoma

    2. Leukemia

    3. Neuroblastoma

    4. Renal cell carcinoma

    Answer: c