AIIMS PG Solved Paper 1999 (Part 11 of 20)

  1. Recurrent Giardiasis is associated with

    1. C1 esterase deficiency

    2. Common variable immunodeficiency

    3. Di George syndrome

    4. C8 deficiency

    Answer: b

  2. Which of the following best denotes classical complement pathway activation in immuno inflammatory conditions

    1. C2, C4 and C3 decreased

    2. C2 and C4 normal C3 is decreased

    3. C3 normal and C2, C4 decreased

    4. None

    Answer: a

  3. Vasanti, a 25 year old girl, presents with complaints of fever and weakness. On examination there is splenomegaly of 3cm below the costal margin. Hb is 8 mg/dL TLC is 3, 000/mm3, platelet count is 80, 000/mm3. Which of the following is the least likely diagnosis

    1. Acute lymphocytic lukemia

    2. Anemia of chronic disease

    3. Aplastic anemia

    4. Megaloblastic anemia

    Answer: c

  4. A child with Ventricular septal defect developed Eisenmenger syndrome. What is the correct sequence of events which leads to this change

    1. Left to right shunt, Right ventricular hypertrophy, Pulmonary hypertension, Right to left shunt

    2. Left to right shunt, Pulmonary hypertension, Right ventricular hypertrophy, Right to left shunt

    3. Left to right shunt, Right ventricular hypertrophy, Right to left shunt, Pulmonary hypertension

    4. Pulmonary hypertension, Right to left shunt, Right ventricular hypertrophy, Left to right shunt

    Answer: a

  5. A child is diagnosed to have acute gastro enteritis. The doctor wants to sent a stool sample to a lab in the periphery which is 16 − 18 hrs away. Which of the following mediums should he use to sent this sample

    1. Charcol cotton bud

    2. Carry Blair medium

    3. sterilized jar

    4. A medium with high CO2 content

    Answer: c

  6. Laparotomy of a lady with a suspected ovarian tumor showed bilaterally enlarged ovaries with smooth surfaces. Histology showed mucin secreting cells with a signet ring appearance. What is the likely diagnosis

    1. primary adenocarcinoma of ovary

    2. granulosa cell tumor

    3. Krukenberg tumor

    4. Dysgerminoma

    Answer: b

  7. Lalloo 54 years, who is a known diabetic patient develops cirrhosis. There is associated skin hyperpigmentation and restrictive cardiomyopathy. Which of the following is the best initial test to diagnose this case

    1. Total Iron Binding Capacity

    2. Serum ferritin

    3. Serum copper

    4. Serum ceruloplasmin

    Answer: b

  8. A child presents with complaints of oliguria, abdominal distension and diarrhea. On examination there is deep jaundice. Hepatomegaly was present measuring 4cm below the costal margin. Conjugated bilirubin in blood was 38mg/dL, and there was urine urobilinogen and bile pigments. Hemoglobin was 4mg/dL and serum creatinine was 3 mg/dL. Which of the following tests is of least importance to diagnose this case

    1. G − 6-PD level in blood

    2. Serum ceruloplasmin

    3. reticulocyte count

    4. leptospiral antibody level

    Answer: n/a

  9. A farmer rearing sheep, presented with complaints of fever and weakness for the last one month. There is generalized lymphadenopathy. There was also associated hepatomegaly. Biopsy of liver showed non-caseating granuloma. These are most likely due to infection with

    1. Brucella melitensis

    2. Brucella canis

    3. Francisella tularensis

    4. Yersinia pestis

    Answer: a

  10. A child presents with complaints of abdominal colic and hematuria. USG showed a renal stone 2.5cm in diameter in the renal pelvis. The next step in management of this case is

    1. ESWL

    2. pyelolithotomy

    3. nephroureterostomy

    4. Conservative

    Answer: a