AIIMS PG Solved Paper 1999 (Part 12 of 20)

  1. A hemophiliac patient is going to undergo a tooth extraction under monitored anaesthetic care. Which of the following is not true under this situation

    1. Factor 8 cryoprecipitate may be needed

    2. HIV screening should be done for all cases

    3. Dental extraction should be done only under General anesthesia

    4. The dose of lignocaine is same as their normal counterparts

    Answer: c

  2. Which of the following is true regarding Mallet finger

    1. avulsion of extensor tendon at the base of the distal phalanx

    2. fracture of the distal phalanx

    3. fracture of the proximal phalanx

    4. avulsion of tendon at the base of the middle phalanx

    Answer: a

  3. The most effective way of preventing tetanus is

    1. Surgical debridement and toilet

    2. hyperbaric oxygen

    3. antibiotics

    4. Tetanus toxoid

    Answer: d

  4. Best epidemiological tool for investigation of Hepatitis B is

    1. Anti HBs Ag

    2. Anti HBc Ag

    3. Anti Hbe Ag

    4. HBc Ag

    Answer: b

  5. A pregnant lady is diagnosed to be HBs Ag positive. Which of the following is the best way to prevent infection to the child

    1. Hepatitis B immunization to mother

    2. Hepatitis B vaccine to the child

    3. Full course of Hepatitis B vaccine and immunoglobulin to the child

    4. Hepatitis B immunoglobulin to mother

    Answer: c

  6. A lady of 24 weeks of gestation presents with complaints of abdominal pain. On examination there is a tender mass in the lower abdomen which is in continuity with the uterus. Which of the following is the most likely diagnosis

    1. Hyaline change in myoma

    2. Red degeneration of fibroid

    3. premature placental separation

    4. none

    Answer: b

  7. Fothergill's repair for prolapsed uterus will not lead to

    1. first trimester abortions

    2. cervical distocia

    3. premature labor

    4. premature rupture of membrane

    Answer: a

  8. A patient presents with post coital bleeding. On speculum examination there is a friable mass in the cervix. What is the next step in management

    1. punch biopsy

    2. coloposcopy directed biopsy

    3. 6 monthly pap smear

    4. none

    Answer: a

  9. A five year old child of normal intelligence presents with features of hypotonia. On examination there was tongue fasciculations and he keeps his body in a frog like position. What is the most probable diagnosis

    1. Down's syndrome

    2. Guillain Barre syndrome

    3. Spinal muscular atrophy

    4. Limb girdle atrophy

    Answer: c

  10. Babloo, a 4 year old boy, presents with history of seizures. On examination there is hypopigmented patches on his face. There is mental retardation also. What is the most likely diagnosis

    1. Neurofibromatosis

    2. Tuberous sclerosis

    3. Sturge Weber syndrome

    4. incontinentia pigmenti

    Answer: b