AIIMS PG Solved Paper 1999 (Part 14 of 20)

  1. All are true regarding treatment with aminophylline except

    1. it decreases the oxygen tension

    2. its dose is to be decreased in smokers

    3. it increases the contractility of the diaphragm

    4. interaction with erythromycin can increase its toxicity

    Answer: b

  2. What is the treatment of choice for myoclonic epilepsy in children

    1. phenytoin

    2. phenobarbitone

    3. sodium valproate

    4. ethosuximide

    Answer: b

  3. A patient is having normal lung compliance and increased airway resistance. What is the most economical way of breathing for him

    1. slow and deep

    2. slow and shallow

    3. rapid and deep

    4. rapid and shallow

    Answer: a

  4. A 45 year old man presents with history frequent falls. He has difficulty in looking down also. What is the most probable diagnosis

    1. Normal pressure hydrocephalus

    2. Parkinson's disease

    3. Alzheimer's disease

    4. Progressive supranuclear palsy

    Answer: d

  5. Impotence is a feature of which of the following

    1. Multiple sclerosis

    2. Poliomyelitis

    3. Amyotropic lateral sclerosis

    4. Meningitis

    Answer: a

  6. Non immune hydrops is not a feature of which of the following

    1. chromosomal abnormalities

    2. alpha thalassemia

    3. renal malformations in fetus

    4. fetal cardiac abnormalities

    Answer: c

  7. A boy presents two weeks after an injury to his left eye. He complaints of bilateral pain and redness and watering from right eye. What is the probable diagnosis

    1. endophthalmitis

    2. optic neuritis

    3. sympathetic irritation

    4. sympathetic ophthalmitis

    Answer: d

  8. A 29 day old child presents with features of congestive cardiac failure and left ventricular hypertrophy. There was an associated short systolic murmur. Which of the following is the most likely cause

    1. Tetrology of Fallot

    2. Ventricular septal defect

    3. Transposition of Great arteries

    4. Rheumatic fever

    Answer: b

  9. A five year old child presents with left ventricular hypertrophy and central cyanosis. Which of the following is the underlying cardiac lesion

    1. Partial anomalous pulmonary venous drainage

    2. Tricuspid atresia

    3. Eisenmenger syndrome

    4. Tetrology of Fallot

    Answer: b

  10. The murmur of HOCM is decreased in which of the following

    1. supine position

    2. standing position

    3. valsalva maneuver

    4. amyl nitrate inhalation

    Answer: a