AIIMS PG Solved Paper 1999 (Part 20 of 20)

  1. A patient suffers a decelerating injury in which the pituitary stalk was damaged. Which of the following in least likely to occur

    1. Diabetes insipidus

    2. Diabetes mellitus

    3. thryoid insufficiency

    4. adreno cortical insufficiency

    Answer: b

  2. Which of the following is not a feature of Mullerian dysgenesis

    1. 46XX karyotype

    2. absent vagina

    3. absent uterus

    4. ovarian agenesis

    Answer: d

  3. A patient gets recurrent urticaria while doing exercising and on exposure to sunlight. Which of the following is the most likely cause

    1. chronic idiopathic urticaria

    2. universal dermographism

    3. cholinergic urticaria

    4. none

    Answer: c

  4. On complete hydrolysis of DNA we will get all the following except

    1. Deoxy pentose sugar

    2. phosphoric acid

    3. adenosine

    4. purine bases

    Answer: c

  5. Which of the following is true about autoclaving

    1. it kills by denaturation of proteins

    2. presence of air is good for the killing of organisms

    3. it is best for oils and jellys

    4. kills all organisms except HIV

    Answer: a

  6. Which of the following methods is best for controlling an out break of Methicillin resistant staph aureus infection of wounds in a post operative ward

    1. using of a face mask by the personnal

    2. washing the hands thoroughly before and after dressing the wounds

    3. thorough fumigation of the room

    4. pre operative vancomycin to every patients

    Answer: d

  7. Transition temperature of lipid bilayers of cell membranes is increased by

    1. cholesterol

    2. saturated fatty acids

    3. unsaturated fatty acids

    4. hydrocarbons

    Answer: b

  8. Regarding the vessels in the umbilical cord which of the following are true

    1. there are two arteries and two veins

    2. there are two arteries and the right vein

    3. there are two arteries and left vein

    4. there is only one artery and one vein

    Answer: c

  9. What is the average protein requirement of a man

    1. 50gms

    2. 60gms

    3. 80gms

    4. 40gms

    Answer: b

  10. A patient presents with complaints of sciatica. On radiological examination, there were sclerotic lesions involving his pelvis, vertebrae and ribs. There were also sclerotic lesions on his skull. Which of the following markers is most likely to be elevated in this patient

    1. CEA

    2. Prostate specific antigen

    3. both

    4. none

    Answer: b