AIIMS PG Solved Paper 1999 (Part 3 of 20)

  1. Median weight of 100 children was 12kgs. The Standard Deviation was 3. Calculate the percent coefficient of variance

    1. 25%

    2. 35%

    3. 45%

    4. 55%

    Answer: a

  2. All of the following are random sampling methods except

    1. Simple random

    2. Cluster sampling

    3. Stratified random

    4. Quota Sampling

    Answer: d

  3. In a group of persons taking part in a controlled trial of an antihypertensive drug, the Blood Pressures were measured before and after giving the drug. Which of the following tests will you use for comparison

    1. paired t test

    2. F test

    3. t test

    4. Chi square test

    Answer: a

  4. Widmark's formula is used for measurement of blood levels of

    1. Benzodiazepines

    2. Barbiturates

    3. Alcohol

    4. none

    Answer: c

  5. Cherry red color in post mortem staining is a feature of poisoning with

    1. Nitrites

    2. aniline

    3. Phosphorus

    4. Carbon Monoxide

    Answer: d

  6. Elevated levels of cyanide is seen in death due to which of the following

    1. Cold

    2. Scald

    3. Starvation

    4. Thermal burns

    Answer: d

  7. Kalloo 45 years old, having a 10 year history of alcoholism, presents with complaints of confusion, ataxia, ophthalmoplegia and peripheral neuropathy. What is the most probable diagnosis

    1. Wernicke's encephalopathy

    2. Korsakoff's psychosis

    3. Delerium tremens

    4. Alcoholic hallucinations

    Answer: a

  8. Lalloo, 60 yrs of age, a known case of cirrhosis liver, presents with increased levels of Alpha feto protein, hepatomegaly 3 cm below costal margin. USG showed lesions involving the right lobe of the liver. What is the most probable diagnosis

    1. Focal nodular hyper plasia

    2. Hepato cellular carcinoma

    3. Hepatic adenoma

    4. metastasis

    Answer: b

  9. What is the most common mode of inheritance of von Williebrand's disease

    1. Autosomal dominant

    2. Autosomal recessive

    3. X linked recessive

    4. Co dominant

    Answer: a

  10. 20 year old boy, presented with severe hematemesis. On examination there was no hepatomegaly, mild splenomegaly present. On endoscopy esophageal varices were seen. What is the most probable diagnosis

    1. Cirrhosis liver

    2. Budd Chiari syndrome

    3. Non cirrhotic portal fibrosis

    4. Veno occlusive disease

    Answer: c