AIIMS PG Solved Paper 1999 (Part 4 of 20)

  1. What is the most common cause for Budd Chiari syndrome

    1. Right ventricular failure

    2. PNH

    3. valve in hepatic veins

    4. Nephrotic syndrome

    Answer: b

  2. Which of the following is not seen in Paroxysmal Nocturnal Hemoglobinuria

    1. Hypocellular bone marrow

    2. Hemosiderinuria

    3. Increased LAP score

    4. Pancytopenia

    Answer: c

  3. All of the following are seen in polycythemia rubra vera except

    1. Increased Vit B12 binding capacity (>900micromols/dL)

    2. decreased LAP score

    3. Leucocytosis

    4. increased platelets

    Answer: b

  4. What is the size of the microfilter used in blood transfusion sets

    1. 50micro meters

    2. 150 micro meters

    3. 170 micro meters

    4. 250 micro meters

    Answer: c

  5. All of the following are part of Manning's criteria except

    1. Fetal respiratory movements

    2. Non stress test

    3. Fetal body movements

    4. Vibroacoustic stimulation

    Answer: d

  6. A patient with choriocarcinoma, is not responding to the usual doses of methotrexate. She is having jaundice. Which drug will you p

    1. Actinomycin D

    2. Cyclophosphamide

    3. Cisplatin

    4. Chlorambucil

    Answer: a

  7. Which of the following is the most reliable indicator of Ectopic gestation

    1. No gestational sac in USG

    2. Arias Stella reaction

    3. Culdo centesis showing blood in the posterior cul-de-sac

    4. Absence of the normal doubling of hCG levels

    Answer: a

  8. A 22 year old lady present with pain in the right iliac fossa. On examination there was tenderness and guarding. Which of the following should not be done in this case

    1. Put patient Nil orally

    2. give IV glucose

    3. Inj. Pethidine IM

    4. Plain X ray abdomen

    Answer: c

  9. A child presents with history of blunt injury abdomen associated with splenic trauma. On examination the child is stable. Which of the following is the treatment of choice

    1. Splenorrhaphy

    2. Observation

    3. Splenectomy

    4. Arterial embolisation

    Answer: b

  10. Which of the following is true about carcinoma colon

    1. Lesion on the left side of the colon presents with features of anemia

    2. Solitary metastasis is liver is not a contraindication for surgery

    3. mucinous carcinoma has a good prognosis

    4. Duke's A stage should receive adjuvant chemotherapy

    Answer: b