AIIMS PG Solved Paper 1999 (Part 6 of 20)

  1. A patient presents with head ache, intermittent claudication and dizziness. Which of following may be the underlying cause

    1. Tetrology of Fallot

    2. Coarctaion of aorta

    3. Patent ductus arteriosus

    4. Atrial septal defect

    Answer: b

  2. A needle aspiration from the thyroid nodule of a patient with pituitary tumor and pheochromocytoma shows which of the following

    1. Follicular carcinoma

    2. Medullary carcinoma

    3. Anaplastic carcinoma

    4. Papillary carcinoma

    Answer: n/a

  3. Kalloo 45 years presents with a swelling in the thyroid gland and a lymphnode in the neck. Aspiration of the node shows amyloid material. What is the management of choice for this patient

    1. Hemithyroidectomy with neck dissection

    2. Total thyroidectomy with neck dissection

    3. Total thyroidectomy with neck irradiation

    4. Hemithyroidectomy

    Answer: b

  4. A patient presents with intermittent head ache. On examination there is hypertension and a thyroid nodule. Which of the following steps is to be taken next

    1. Urine HIAA levels

    2. Urine VMA and aspiration of the thyroid nodule

    3. both

    4. none

    Answer: b

  5. Basanti, 40 yrs, underwent subtotal thyroidectomy. In the recovery room she developed stridor. There was some staining of the wound with blood. Which of the following is the least likely cause

    1. Tracheomalacia

    2. Bilateral recurrent nerve palsy

    3. Hematoma formation

    4. Hypocalcemia

    Answer: d

  6. After thyroidectomy, a patient developed a wound hematoma in the ward associated with respiratory distress. Which of the following is the next best step to do

    1. Orotracheal intubation

    2. immediate opening of the wound

    3. observation

    4. Send the patient to the theatre to remove the clots

    Answer: b

  7. A post thyroidectomy patient presents with tingling and perioral paresthesia. Serum calcium level was 7 mg/dL. Which of the following is the best line of management

    1. Oral vitamin D3

    2. Oral vitamin D3 with calcium

    3. IV calcium gluconate

    4. Observation

    Answer: c

  8. Bowel does not get strangulated in which of the following

    1. Recto uterine pouch

    2. Omental bursa

    3. Ileo-colic recess

    4. Para duodenal and peritoneal recess

    Answer: a

  9. Vocal cord paralysis is due to involvement of which of the following nerves

    1. External laryngeal

    2. Internal laryngeal

    3. Recurrent laryngeal

    4. Superior laryngeal

    Answer: c

  10. Vasanti, 28 year old, presents with complaints of tightness of fingers. There is also history of dysphagia. Which of the following is the probable diagnosis

    1. Dermatomyositis

    2. Scleroderma

    3. Rheumatoid arthritis

    4. none

    Answer: b