AIIMS PG Solved Paper 1999 (Part 9 of 20)

  1. A child falls from a height and lands on his fully outstretched hands. On examination there is pain and swelling over his right elbow. The probable diagnosis is

    1. Fracture both bones forearm

    2. Supra condylar fracture of humerus

    3. posterior dislocation of elbow.

    4. Fracture olecranon

    Answer: b

  2. A man was diagnosed to have myositis ossificans progressiva at the age of 20 years. He died five years later. What is the most probable cause of death

    1. starvation and chest infection

    2. myocarditis

    3. hypercalcemia

    4. hyperphosphatemia

    Answer: a

  3. A patient is having a left tibial fracture which is on POP cast for two months. Now he needs mobilization of a single crutch. On which side will you use this crutch

    1. Any side

    2. left side

    3. right side

    4. both sides

    Answer: c

  4. A 10 year old child presents with a mass on his thigh which was found to be arising from the diaphysis and involving the soft tissues. The child was having fever also. What is the most probable diagnosis

    1. Osteosarcoma

    2. Ewing's sarcoma

    3. chondrosarcoma

    4. malignant fibrous histiocytoma

    Answer: b

  5. Histology of Ewing's sarcoma shows small round cells. These cells are filled with which of the following

    1. Iron

    2. Fat

    3. Mucin

    4. Glycogen

    Answer: d

  6. A 50 year old patient presents with a lesion in the midline involving the sacrum which is sclerotic. What is the likely diagnosis

    1. osteosarcoma

    2. chordoma

    3. metastasis

    4. none

    Answer: b

  7. A child was taken to the doctor by his mother, complaining that there is decrease in his school performance. His teacher says that he frequently squeezes his eyes and says that there is difficulty in seeing the black board. What is the most probable diagnosis

    1. Myopia

    2. Hyperopia

    3. Presbyopia

    4. none

    Answer: a

  8. Basanti, a 20 year old female presents with complaints of difficulty in reading near print. On examination there is ptosis and diplopia in looking in all directions. What is the most probable diagnosis

    1. Lateral rectus palsy

    2. Oculomotor palsy

    3. presbyopia

    4. Myasthenia gravis

    Answer: b

  9. 25 year old Kalloo, presents with one day history of pain and redness associated with watering from his left eye. This was associated with intolerance to light. What is the most probable diagnosis

    1. Acute anterior uveitis

    2. acute posterior uveitis

    3. epidemic keratoconjunctivitis

    4. none

    Answer: a

  10. Which of the following is the commonest infection which causes blind ness in adult men

    1. Toxocara

    2. Toxoplasma gondii

    3. Tenia solium

    4. Plasmodium falciparum

    Answer: b