Karnataka PG Solved Paper 2004 (Part 10 of 20)

  1. Pregnancy associated risk factor for preeclampsia include all except:

    1. Rh Incompatibility

    2. Multiple pregnancy

    3. Fetal structural abnormalities

    4. trisomy 13

    Answer: a

  2. The severity of pelvic pain in patients with endometriosis correlated best with:

    1. Number of implants

    2. Depth of invasion of lesions

    3. Type of lesions

    4. stage of disease

    Answer: b

  3. accepted indication for Assisted Reproductive Technologies (ART) in endometriosis patients include all of the following except:

    1. Advanced disease

    2. At least one year of infertility

    3. Multifactorial infertility

    4. Advanced disease

    Answer: b

  4. The data are most convincing for which theory as the pathogenesis of endometriosis in the peritoneal cavity:

    1. Coelomic metaplasia

    2. Induction

    3. Embryonic rests

    4. Lymphatic & vascular metastasis

    Answer: c

  5. Endometroisis has been found in all of the following location except:

    1. spleen

    2. Central Nervous system

    3. Exatremities

    4. Pancreas

    Answer: a

  6. controlled ovarian hyperstimulation as a treatment for infertility is most useful in which patient:

    1. Women with premature ovarian failure

    2. Women undergoing cancer therapy

    3. Couples undergoing artificial insemination

    Answer: c

  7. The formation of primordial follicle in human fetus is completed by:

    1. 4 weeks

    2. 8 weeks

    3. 13 weeks

    4. 18 weeks

    Answer: d

  8. During pregnancy there is an increased respiratory sensitivity to Carbon dioxide due to higher circulating level of:

    1. Progesterone

    2. Estrogen

    3. Estriol

    4. Prolactin

    Answer: a

  9. An effective and safe treatment for recurrent lag cramps in the second half of pregnancy is:

    1. Vitamin C

    2. Vitamin D

    3. Acetaminophen

    4. Calcium 1 gm Twice daily for 2 weeks

    Answer: d

  10. The Ureter:

    1. Crosses superior to the uterine artery in the Broad ligament

    2. Derives its sympathetic nerve supply from the 2nd and 3rd lumbar nerve roots

    3. Is widest at the pelvic ureteric junction

    4. Derives its blood supply entirely from the renal and superior vesical arteries

    Answer: b