Karnataka PG Solved Paper 2004 (Part 11 of 20)

  1. Who said these words: “To study phenomenon of disease without books is to sail an uncharted sea, while to study without patients is not to go to sea at all”

    1. Hamilton Bailey

    2. Sir Robert Hutchison

    3. Sir William Osler

    4. J. B. Murphy

    Answer: c

  2. T1 & T2 images are a feature of which diagnostic test?

    1. Ultrasound

    2. CT scan

    3. Duplex scan

    4. MRI scan

    Answer: d

  3. Who said: “SKIN is the best dressing?”

    1. Joseph Lister

    2. John Hunter

    3. James Paget

    4. McNeill Love

    Answer: a

  4. How do you get an ideal scar?

    1. Achieve quite, secondry healing

    2. Ensure tight closure of the SKIN

    3. Give antibiotics

    4. Minimize tension

    Answer: d

  5. Hypokalemic alkalosis is commonly seen in surgical wards in:

    1. Excessive absorption of alkali

    2. Excessive vomiting in pyloric stenosis

    3. Eessive steroid use

    4. Diarrhoea with dehydration

    Answer: b

  6. 5% dextrose in normal saline is:

    1. Hypotonic

    2. Isotonic

    3. Hypertonic

    4. A blood substitute

    Answer: b

  7. Infection with Hepatitis B virus is associated with the appearance in the blood of all of the following except:

    1. Hepatitis B antibody

    2. Hepatitis B surface antigen

    3. The Dane particle

    4. DNA polymerase activity

    Answer: a

  8. Earliest changes of neoplastic transformation as seen at a microscopic level is called:

    1. Hyperplasia

    2. Metaplaisa

    3. Dyplasia

    4. Carcinoma in sutu

    Answer: c

  9. The best guide to adequate tissue perfusion in the fluid management of a patient with burns, is to ensure a minimum hourly urine output of:

    1. 10 − 30 ml

    2. 30 − 50 ml

    3. 50 − 70 ml

    4. 70 − 100 ml

    Answer: b

  10. Example of indirect traumatic gangrene are all except:

    1. Use of local anaesthetic with adrenaline and tourniquet for digits

    2. Pressure of fractured bone on main artery to a limb

    3. Thrombosis of large artery following injury

    4. That resulting from crush or pressure injury

    Answer: a