Karnataka PG Solved Paper 2004 (Part 18 of 20)

  1. Drugs used in the treatment of pneumocystis carinii pneumonia include:

    1. Trimethoprin sulfamethoxazole

    2. Dapsone

    3. Clindamycin

    4. All of the above

    Answer: d

  2. Drugs useful in the treatment of chronic hepatitis C include:

    1. Glucocorticoids

    2. Interferon alpha

    3. hydroxyurea

    4. None of the above

    Answer: b

  3. Finding suggestive of an obstructive jaundice on a liver function test is a marked elevation of:

    1. Unconjugated bilirubin

    2. Conjugated bilirubin

    3. Alkaline phosphatase

    4. AST and ALT

    Answer: c

  4. An abnormal d. Xylase test is suggestive of:

    1. Pancreatic insufficiency

    2. Hepatic insufficiency

    3. A mucosal abnormality of proximal small intestine

    4. Colonic disease

    Answer: c

  5. In a patient with hypoxemia the finding suggestive of hypoventilation on an arterial blood gas analysis is:

    1. Elevated PaCO2

    2. Decreased PaCO2

    3. Elavated pH

    4. None of t he above

    Answer: a

  6. PQLI stands for:

    1. Physical quality of life index

    2. Physical quantity of life index

    3. Physiological quality of life index

    4. Psychological quality of life index

    Answer: a

  7. Mean, Medium and Mode are:

    1. Measure of dispersion

    2. Measure association between two variables

    3. Test of significance

    4. Measure of central tendency

    Answer: d

  8. Incidence rate refers to:

    1. Only old cases

    2. Both old and new cases

    3. Only new cases

    4. None of the above

    Answer: c

  9. Generation time in epidemiology id defined as:

    1. The interval between marriage and the birth of first child

    2. The interval of time between the receipt of infection by host and maximal infectivity of the host

    3. The interval of time between primary case and secondry cases

    4. Interval of time between invasion by infection agent and appearance of first sign or symprom of the disease/in question

    Answer: b

  10. In the demographic cycle, India is in the:

    1. High stationary stage

    2. Early expanding stage

    3. Late expanding stage

    4. Low stationary stage

    Answer: c