MAHE PG Solved Paper 2003 (Part 18 of 19)

  1. Median is defined as

    1. The most repeatable value in a sequence

    2. Core value in a randomly arranged set of values

    3. The mid value in a set of values arranged in ascending or descending way

    4. Sum of all the value divided by the number of variables

    Answer: c

  2. All of the following about turners syndrome are true except

    1. Amennorhea

    2. Mental retardation

    3. Short stature

    4. Coarctation of aorta

    Answer: b

  3. True regarding cystic hygroma is

    1. Is a type of cavernous hemangioma

    2. Is brilliantly translucent

    3. Is due to defect in 2nd arch

    Answer: b

  4. Genetic counselling is helpful in decreasing the incidence of

    1. AIDS

    2. Coronary artery disease

    3. Sickle cell disease

    4. Cleft palate

    Answer: c

  5. Blood supply of nasal mucosa is through

    1. Mostly Internal carotid artery

    2. Mostly external carotid artery

    3. Only internal carotid artery

    4. Only external carotid artery

    Answer: b

  6. True about cerebellum is

    1. Is largely a negative output from the cortex

    2. Has a inhibitory tone on the muscle

    3. Causes conscious motor activity

    4. The deep cerebellar nuclei have a predominantly a excitatory output

    Answer: a

  7. Dapsone is useful in all of the following except

    1. Dermatitis herpetiformis

    2. Mycetoma

    3. Lymphoma

    4. Leprosy

    Answer: c

  8. Space spray is

    1. Malathion

    2. Pyrethrum

    3. DDT

    4. Chlorfos

    Answer: b

  9. Index case is defined as

    1. The 1st case to start the epidemic

    2. The 1st case to come to the notice of the investigator

    3. The 1st confirmed case responsible for the epidemic

    Answer: b

  10. The common problem seen in tracheostomy in children is

    1. Vocal cord granuloma

    2. Decannulation

    3. Vocal cord paralysis

    4. Tracheal stenosis

    Answer: b