MAHE PG Solved Paper 2003 (Part 19 of 19)

  1. Regarding surfactant all of the following are true except

    1. Composed of phosphosphingolipids

    2. Decreased compliance

    3. Secreted by type II cells

    4. Prevents lung collapse

    Answer: b

  2. True regarding atopic dermatitis is

    1. Can be reliably diagnosed by history of atopy and pruritus and the clinical features

    2. Involves the extensor aspect in adults

    3. Is an autoimmune process

    Answer: a

  3. Ingestion of eggs with the passage of the larva to the lungs is the life cycle seen in

    1. Strongoloides stercoralis

    2. Ankylostoma duodenale

    3. Ascaris

    4. Shistosomiasis

    Answer: c

  4. In the life cycle of anopheles mosquito the humans are

    1. Accidental hosts

    2. Intermediate host

    3. Definitive host

    4. Obligatory hosts

    Answer: b

  5. Accole forms are seen in

    1. P. Vivax

    2. P. Falciparam

    3. P. Malraie

    4. P. Ovale

    Answer: a

  6. The root values of the pudendal nerve is

    1. S1, 2, 3

    2. S4

    3. L1, 2, 3

    4. L2, 3, 4

    Answer: a

  7. The most common complication of H. Infleunza meningitis is

    1. Otitis media

    2. Bronchopneumonia

    3. Orchitis

    4. Sub dural effusion

    Answer: d

  8. Aschoff nodules are seen in

    1. Rheumatoid arthritis

    2. Rheumatic fever

    3. SLE

    4. Sjogren's syndrome

    Answer: b

  9. The optimum calories to be provided by proteins should be

    1. 5 − 10%

    2. 10 − 15%

    3. 15 − 20%

    4. 20 − 30%

    Answer: c

  10. False regarding embrolyologic development is

    1. Fossa ovalis is from primary septum

    2. Septum fossa ovalis is from ostium secundum

    3. Foramina venereum is arising form the interventricular septum

    4. Foramina venereum is arising form the left side

    Answer: c