MAHE PG Solved Paper 2003 (Part 2 of 19)

  1. Erythema ab igne

    1. Is due to excessive heat

    2. Due to excessive cold

    3. Due to increased friction

    4. None of the above

    Answer: a

  2. The main controlling agent for respiratory drive is

    1. Co2

    2. Oxygen

    3. No

    4. Hbo3

    Answer: a

  3. The left to right shunt is seen in all of the following except

    1. PDA

    2. VSD

    3. ASD

    4. TGA

    Answer: d

  4. Digoxin is used in which of the following conditions

    1. Atrial ectopics

    2. Flutter with 2: 1 block

    3. Ventricular tachyarrhythmia

    4. Ventricular bigeminy

    Answer: b

  5. Digoxin toxicity can be recognized when there is

    1. QT interval is shortened

    2. Ventricular bigeminy

    3. Atrial flutter

    4. Mobitz II degree heart block

    Answer: b

  6. The duration of the depolarisation of the heart from the SA node to the AV node is reflected on the ECG by

    1. QT interval

    2. PR interval

    3. RS interval

    4. RR interval

    Answer: b

  7. An adult female presented with thickening of base of nail plate of all the fingers. The most likely cause for her condition would be

    1. Lead poisoning

    2. Psoriasis

    3. Lichen Planus

    4. Pemphigus

    Answer: c

  8. A 13 year old boy presented with a 6 year old lesion over his buttock. On examination the lesion showed scarring at one side and also there was puckering of the overlying skin. The lesion is most likely to be

    1. Tuberculous Chancre

    2. Lupus vulgaris

    3. Scofuloderma

    4. None of the above

    Answer: n/a

  9. The most common cause of intestinal obstruction in an adult is

    1. Diverticula

    2. Adhesions

    3. Trichobezoar

    4. Volvulus

    Answer: b

  10. In pheochromocytoma there is increased level of

    1. Serum HMA

    2. Serum bradykinin

    3. Urinary VMA

    4. All of the above

    Answer: d