MAHE PG Solved Paper 2003 (Part 7 of 19)

  1. Horner Trantas spots are seen in which of the following

    1. Trachoma

    2. Vernal Cataarh

    3. Disciform keratitis

    4. Fungal infection

    Answer: b

  2. Cromolyn's are used in the treatment of Asthma to prevent recurrecnces. The mechanism of action is by

    1. Leukotreine antagonist

    2. Beta 2 agonist

    3. Mast cell stabilizer

    4. Inhibits neutrophils

    Answer: c

  3. Corneal guttata is seen

    1. Fuch's endothelial dystrophy

    2. Senile endothelial dystrophy

    3. Secondary endothelial dystrophy

    Answer: a

  4. Vitamin D deficiency is associated with which of the following

    1. Anterior capsular cataract

    2. Posterior capsular cataract

    3. Zonular cataract

    4. Nuclear cataract

    Answer: c

  5. Most unstable vaccine is

    1. OPV

    2. BCG

    3. DPT

    4. Measles

    Answer: a

  6. Addition of detergent which causes disruption of phospholipid membrane in all of the following except

    1. Polio virus

    2. Vaccinia

    3. Variola

    4. Eastern equine encephalitis virus

    Answer: a

  7. Anterior uveitis is seen in which of the following

    1. Rheumatoid arthritis

    2. Ankylosing spondylitis

    3. HLA B27

    4. All of the above

    Answer: d

  8. All of the following are dimorphic fungi except

    1. Blastomycosis

    2. Candida

    3. Coccidiodomycosis

    4. Histoplasmosis

    Answer: b

  9. Which of the following is true about IV administration of gamma globulin

    1. Should be given slow IV because it induces anticomplementary activity

    2. Can be safely given in IgA deficiency

    3. Known to cause AIDS

    4. Large doses in ITP cause remission

    Answer: d

  10. Aschoff nodules are seen in

    1. Rheumatoid arthritis

    2. Rheumatic fever

    3. SLE

    4. Sjogren's syndrome

    Answer: b