MAHE PG Solved Paper 2003 (Part 8 of 19)

  1. Raynouds phenomenon is seen in all of the following except

    1. Scleroderma

    2. Beurgers disease

    3. Thoraxic outlet syndrome

    4. Vibratory tool users

    Answer: c

  2. Heamorhagic cystitis is seen in use of

    1. Adriamycin

    2. Cyclophosphamide

    3. Bleomycin

    4. Busulphan

    Answer: b

  3. Cardiac toxicity is seen most in

    1. Bleomycin

    2. Adriamycin

    3. Methotrexate

    4. Busulphan

    Answer: b

  4. Hepar lobatum is associated with

    1. Hepatitis A

    2. Syphillis

    3. Yellow fever hepatitis

    4. Dengue

    Answer: b

  5. All of the following arise from the ovum except

    1. Teratoma

    2. Struma ovarii

    3. Krukenberg's

    4. Dysgerminoma

    Answer: c

  6. Endometrial hyperplasia is seen to be associated with

    1. Cystic terratoma

    2. Endodermal tumor

    3. PCOD

    4. Sertoli leydig cell tumor

    Answer: c

  7. Endometrial carcinoma is associated with all of the following except

    1. Obesity

    2. Multiparity

    3. Hypertension

    4. Diabetes Mellitus

    Answer: b

  8. A young male presented with gynecomastia and was found to have 47 XXY. He is also likely to have

    1. Decreased levels of LH and FSH

    2. Estrogen excess

    3. Azoospermia

    4. Progesternoe excess

    Answer: c

  9. All of the following are seen in turners syndrome except

    1. Short stature

    2. Mental retardation

    3. Primary amenorrhea

    4. Coarctation of aorta

    Answer: b

  10. Regulation of registered medical practitioner is under the purview of

    1. State medical health council

    2. Medical council of India

    3. Health welfare ministry

    4. Central health ministry

    Answer: a