PMT 2009 Multiple Choice Questions (Part 10 of 10)

  1. A your infant may be feeding entirely on mother's milk which is white in colour but the stools which the infant passes out is quite yellowish. What is this yellow colour due to

    1. Intestinal juice

    2. Bile pigments passed through bile

    3. Undigested milk protein casein

    4. Pancreatic juice poured into duodenum

    Answer: b

  2. A fruit developed from hypanthodium inflorescence is called

    1. Hesperidium

    2. Sorosis

    3. syconus

    4. caryopsis

    Answer: c

  3. Which one of the following statement is correct

    1. Patients who have undergone surgery are given cannabinoids to relieve pain

    2. Benign tumours show the property of metastasis

    3. Heroin accelerates body functions

    4. Malignant tumours may exhibit metastasis

    Answer: d

  4. Transgenic plants are the ones

    1. Produced by a somatic embryo in artificial medium

    2. Generated by introducing foreign DNA in to a cell and regenerating a plant from that cell

    3. Produced after protoplast fusion in artificial medium

    4. Grown in artificial medium after hybridization in the field

    Answer: b

  5. The letter T in T-lymphocyte refers to

    1. Thyroid

    2. Thalamus

    3. Tonsil

    4. Thymus

    Answer: d

  6. Global agreement in specific control strategies to reduce the release of ozone depleting substances was adopted by

    1. Rio de Janeiro Conference

    2. The Montreal Protocol

    3. The Koyoto Protocol

    4. The Vienna convention

    Answer: b

  7. Reduction in vascular tissue mechanical tissue and cuticle is characteristic of

    1. Xerophytes

    2. Mesophytes

    3. Epiphyttes

    4. Hydrophytes

    Answer: d

  8. An example of a seed with endoperm perisperm and caruncle is

    1. Cotton

    2. Coffee

    3. Lily

    4. Castor

    Answer: d

  9. What is not true for genetic code

    1. A codon in mRNA is read in a non-contiguous fashion

    2. It is nearly universal

    3. It is degenerate

    4. It is unambiguous

    Answer: a

  10. Peripatus is a connecting link between

    1. Ctenophora and Platyhelminthis

    2. Mollusca and Echinodermata

    3. Annelida and Arthropoda

    4. Coelenterata and Porifera

    Answer: c