PMT 2009 Multiple Choice Questions (Part 3 of 10)

  1. In the case of peppered moth (Biston betularia) the black-coloured from became dominant over the light-coloured form in England during industrial revolution. This is an example of

    1. Natural selection whereby the darker forms were selected

    2. Appearance of the darker coloured individuals due of very poor sunlight

    3. Protective mimicry

    4. Inheritance of darker colour character acquired due to the darker environment

    Answer: a

  2. Oxygenic photosynthesis occurs in

    1. Chromatium

    2. Oscillatoria

    3. Rhodospirillum

    4. Chlorobium

    Answer: b

  3. The genetic defect-adenosine deaminase (ADA) deficiency may be cured permanently by

    1. Periodic infusion of genetically engineered lymphocytes having functional ADA cDNA

    2. Administering adenosine deaminase activators

    3. Introducing bone marrow cells producing ADA into cells at early embryonic stages

    4. Enzyme replacement therapy

    Answer: c

  4. The annular and spirally thickened conducting elements generally develop in the protoxylem when the root or stem is

    1. Maturing

    2. Elongating

    3. Widening

    4. Differentiating

    Answer: a

  5. In barley stem vascular bundles are

    1. Open and scattered

    2. Closed and scattered

    3. Open and in a ring

    4. Closed and radial

    Answer: b

  6. Sickle cell anemia is

    1. An autosomal linked dominant trait

    2. Caused by substitution of valine by glutamic acid in the beta globin chain of haemoglobin

    3. Caused by a change in a single base pair of DNA

    4. Characterized by elongated sickle like RBCs with a nucleus

    Answer: c

  7. If a live earthworm is pricked with a needle on its outer surface damaging its gut, the fluid that comes out is

    1. Excretory fluid

    2. Coelomic fluid

    3. Haemolymph

    4. Slimy mucus

    Answer: b

  8. There is on DNA in

    1. An enucleated ovum

    2. Mature RBCs

    3. A mature spermatozoan

    4. Hair root

    Answer: b

  9. Point mutation involves

    1. Insertion

    2. Change in single base pair

    3. Duplication

    4. Deletion

    Answer: b

  10. Which one of the following has maximum genetic diversity in India

    1. Teak

    2. Mango

    3. Wheat

    4. Tea

    Answer: b