PMT 2009 Multiple Choice Questions (Part 5 of 10)

  1. Alzhimer disease in humans is associated with the deficiency of

    1. Dopamine

    2. Glutamic acid

    3. Acetylcholine

    4. Gamma aminobutyric acid (GABA)

    Answer: d

  2. Cytoskeleton is made up to

    1. Calcium carbonate granules

    2. Callose deposits

    3. Cellulosic microfibrils

    4. Proteinaceous filaments

    Answer: d

  3. Compared to blood our lymph has

    1. No plasma

    2. Plasma without proteins

    3. More WBCs and no RBCs

    4. More RBCs and less WBCs

    Answer: c

  4. Which one of the following is the most likely root cause why menstruation is not taking place in regularly cycling human female

    1. Fertilisation of the ovum

    2. Maintenance of the hypertrophical endometrial lining

    3. Maintenance of high concentration of sex-hormones in the blood stream

    4. Retention of well-developed corpus luteum

    Answer: a

  5. Given below is a schematic break-up of the pha ses/stages of cell cycle Which one of the following is the correct indication of the stage/phase in the cell cycle

    1. B-Metaphase

    2. C-Karyokinesis

    3. D-Synthetic phase

    4. A-Cytokinesis

    Answer: c

  6. The floral formula (2) (5) (5) 5 _ K C A G is that of

    1. Tulip

    2. Soybean

    3. Sunnhemp

    4. Tobacco

    Answer: d

  7. The most popularly known blood grouping is the ABO grouping. It is named ABO and not ABC, because ‘O’ in it refers to having

    1. Other antigens besides A and B on RBCs

    2. Overdominance of this type of the genes for A and B types

    3. One antibody only-either anti-A or anti-B on the RBCs

    4. No antigens A and B on RBCs

    Answer: d

  8. Which one of the following statements is true regarding digestion and absorption of food in humans

    1. Oxyntic cells in our stomach secrete the proenzyme pepsinogen.

    2. Fructose and amino acids are absorded through intestinal mucosa with the help of carrier ions like Na +

    3. Chylomicrons are small lipoprotein particles that are transported from intestine into blood capillaries

    4. About 60% of starch is hydrolysed by salivary amylase in our mouth.

    Answer: b

  9. Anatomically fairly old dicotyledonous root is distinguished from the dicotyledonous stem by

    1. Absence of secondary xylem

    2. Absence of secondary phloem

    3. Presence of cortex

    4. Position of protoxylem

    Answer: d

  10. Manganese is required in

    1. Nucleic acid synthesis

    2. Plant cell wall formation

    3. Photolysis of water during photosynthesis

    4. Chlorophyll synthesis

    Answer: c