PMT 2009 Multiple Choice Questions (Part 6 of 10)

  1. Which one of the following is commonly used in transfer of foreign DNA into crop plants

    1. Trichoderma harzianum

    2. Meloidogyne incognita

    3. Agrobacterium tumefaciens

    4. Penicillium expansum

    Answer: c

  2. Removal of introns and joining the exons in a defined order in a transcription unit is called

    1. Splicing

    2. Tailing

    3. Transformation

    4. Capping



    Answer: a

  3. Whose experiments cracked the DNA and discovered unequivocally that a genetic code is a “triplet”

    1. Nirenberg and mathaei

    2. Hershey and Chase

    3. Morgan and Sturtevant

    4. Beadle and Tatum

    Answer: a

  4. Seminal plasma in humans is rich in

    1. Fructose, calcium certain enzymes

    2. Fructose and calcium but has no enzymes

    3. Glucose and certain enzymes but has no calcium

    4. Fructose and certain enzymes but poor in calcium

    Answer: a

  5. Phylogenetic system of classification is based on

    1. Evolutionary relationships

    2. Morphological features

    3. Chemical constituents

    4. Floral characters

    Answer: a

  6. Synapsis occurs between

    1. A male and a female gamete

    2. mRNA and ribosomes

    3. Spindle fibres and centromere

    4. Two homologous chromosomes

    Answer: d

  7. Which one of the following pairs of animals comprises “jawless fishes”

    1. Lampreys and eels

    2. Mackerals and Rohu

    3. Lampreys and hag fishes

    4. Guppies and hag fishes

    Answer: c

  8. Select the incorrect statement from the following

    1. Linkage is an exception to the principle of independent assortment in heredity

    2. Galactosemia is an inborn error of metabolism

    3. Small population size results in random genetic drift in a population

    4. Baldness is a sex-limited trait

    Answer: d

  9. The cell junctions called tight, adhering and gap junctions are found in

    1. Muscular tissue

    2. Connective tissue

    3. Epithelial tissue

    4. Neural tissue

    Answer: c

  10. Which one of the following types of organisms occupy more than one trophic level in a pond ecosystem

    1. Phytoplankton

    2. Fish

    3. Zooplankton

    4. Frog

    Answer: b