PMT 2009 Multiple Choice Questions (Part 9 of 10)

  1. Polyethylene glycol method is used for

    1. Gene transfer without a vector

    2. Biodiesel production

    3. Seedless fruit production

    4. Energy production from sewage

    Answer: a

  2. Which one of the following pairs is wrongly matched

    1. Detergents-lipase

    2. Alcohol-nitrogenase

    3. Fruit juice-pectinase

    4. Textile-amylase

    Answer: b

  3. A person likey to develop tetanus is immunized by administering

    1. Dead germs

    2. Preformed antibodies

    3. Wide spectrum antibiotics

    4. weakened germs

    Answer: b

  4. Biochemical Oxygen Demand (BOD) in a river water

    1. Remains unchanged when algal bloom occurs

    2. Has no relationship with concentration of oxygen in the water

    3. Gives a measure of salmonella in the water

    4. Increases when sewage gets mixed with river water

    Answer: d

  5. Which one of the following is the correct matching of the events occurring during menstrual cycle

    1. Ovulation: LH and FSH attain peak level and sharp fall in the secretion of progesterone

    2. Proliferative phase: Rapid regeneration of myometerium and maturation of Grasfian follicle

    3. Development of corpus luteum: Secretory phase and increased secretion of progesterone

    4. Menstruation: Breakdown of myometrium and ovum not fertilised

    Answer: c

  6. Cyclic photophosphorylation result in the formation of

    1. NADPH

    2. ATP and NADPH

    3. ATP, NADPH and O2

    4. ATP

    Answer: d

  7. Globulins contained in human blood plasma are primarily involved in

    1. Defence mechanisms of body

    2. Osmotic balance of body fluids

    3. Oxygen transport in the blood

    4. Clotting of blood

    Answer: a

  8. Which of the following is a symbiotic nitrogen fixer

    1. Glomus

    2. Azotobacter

    3. Frankia

    4. Azolla

    Answer: c

  9. An example of axile placentation is

    1. Argemone

    2. Dianthus

    3. Lemon

    4. Marigold

    Answer: c

  10. Semiconservative replication of DNA was first demonstrated in

    1. Drosophila melanogaster

    2. Escherichia coli

    3. Streptococcus pneumoniae

    4. Salmonella typhimurium

    Answer: b