NEET Phase 2 July 2016 Solved Paper Part 1 - Question 1 to 60 [ NEET Updates ]

()

Solutions for NEET Phase 2 July 2016 - Questions 1 to 60. Detailed solutions to these questions are available at - https://www.doorsteptutor.com/Exams/NEET/. Subscribe to Youtube Examrace Channel to view our evergrowing collection of NEET videos at - https://www.youtube.com/playlist?list=PLW9kB_HKs3_OwWeL7sYEX0rUrdj7M6grJ Also dont forget to check the free resources for NEET at - http://www.examrace.com/NEET/ Dont forget to refer NCERT books for class 11 and 12th - https://www.flexiprep.com/

  1. A given nitrogen-containing aromatic compound A react with Sn/HCL, followed by HNO2 to give an unstable compound B. B, on treatment with phenol, forms a beautiful coloured compound C with the molecular formula C12H10N2O. The structure of compound A is:

    Image showing the nitrogen-containing aromatic compound A

    Image showing the nitrogen-containing aromatic compound A

    Select The structure of compound A is

    Ans. (3)

  2. Consider the reaction:

Image showing the reaction

Image showing the reaction

Showing the Consider the reaction

1) Water

2) Ethanol

3) Methanol

4) N, N’-dimethylformamide (DMF)

Ans. (4)

3. The correct structure of the product A formed in the reaction:

Image showing the correct structure of the product A

Image showing the correct structure of the product A

The correct structure of the product A formed in the reaction

Image showing the choice of reaction

Image showing the choice of reaction

The correct structure of the product A formed in the reaction

Ans. (3)

4. Which among the given nmolecules can exhibit tautomerism?

The given nmolecules can exhibit tautomerism

The given nmolecules can exhibit tautomerism

Showing the nmolecules can exhibit tautomerism

1) Both II and III

2) III only

3) Both I and III

4) Both I and II

Ans. (2)

5. The correct order of strengths of the carboxylic acids:

Image of the correct order of strengths of the carboxylic acids

Image of the correct order of strengths of the carboxylic acids

Find the correct order of strengths of the carboxylic acids

1) II > I > III

2) I > II > III

3) II > III > I

4) III > II > I

Ans. (3)

6. The compound that will react most readily with gaseous bromine has the formula:

1) C2H4

2) C3H6

3) C2H2

4) C4H10

Ans. (2)

7. Which one of the following compounds shows the presence of intramolecular hydrogen bond?

1) Concentrated acetic Acid

2) H2O2

3) HCN

4) Cellulose

Ans. (4)

8. The molar conductivity of o. 5 mol/dm3 solution of AgNO3 with electrolytic conductivity of 5.76 × 10-3 S cm-1 at 298 K is

1) 28.8 S cm2/mol

2) 2.88 S cm2/mol

3) 11.52 S cm2/mol

4) 0.086 S cm2/mol

Ans. (3)

9. The decomposition of phosphine (PH3) on tungsten at low pressure is a first-order reaction. It is because the

1) Rate of decomposition is very slow

2) Rate is proportional to the surface coverage

3) Rate is inversely proportional to the surface coverage

4) Rate is independent of the surface coverage

Ans. (2)

10. The coagulation values in millimoles per litre of the electrolytes used for the coagulation of As2S3 are given below:

I. (NaCl) = 52, II. (BaCl2) = 0.69 III. (MgSO4) = 0.22

The correct order of their coagulating power is

1) III > I > II

2) I > II > III

3) II > I > III

4) III > II > I

Ans. (4)

11. During the electrolysis of molten sodium chloride, the time required to produce 0.10 mol of chlorin gas using a current of 3 amperes is

1) 330 minutes

2) 55 minutes

3) 110 minutes

4) 220 minutes

Ans. (3)

12. How many electrons can fit in the orbital for which n = 3 and l = 1?

1) 14

2) 2

3) 6

4) 10

Ans. (2)

13. For a sample of perfect gas when its pressure is changed isothermally from pi to pf the entropy changed is given by

1S=RTlnpIpr

2S=nRTlnprpI

3S=nRTlnpIpr

4S=nRTlnprpI

Ans. (3)

14. The van’t Hoff factor (i) for a dilute aqueous solution of the strong electrolyte barium hydroxide is

1) 3

2) 0

3) 1

4) 2

Ans. (1)

15. The percentage of pyridine (C5H5N) that forms pyridinium ion (C5H5N*H) in a 0.10 M pyridine solution (Kb for C5H5N = 1.7 × 10-9) is

1) 1.6 %

2) 0.0060 %

3) 0.013 %

4) 0.77 %

Ans. (3)

16. In calcium fluoride, having the fluorite structure, the coordination number for calcium ion (Ca2+) and fluoride ion (F-) are

1) 4 and 8

2) 4 and 2

3) 6 and 6

4) 8 and 4

Ans. (4)

17. If the Ecell0 for a given reaction has a negative value, Which of the following gives the correct relationships for the Value of G0 and Keq?

1) 0 GΔ < 0; Keq < 1

2) 0 GΔ > 0; Keq < 1

3) 0 GΔ > 0; Keq > 1

4) 0 GΔ < 0; Keq > 1

Ans. (2)

18. Which one of the following is incorrect for ideal solution?

1) Gmix=0

2) Hmix=0

3) Umix=0

4) Pmix=PcalculatedbyRaoutslow=0

Ans. (1)

19. The solubility of AgCl (S) with solubility product 1.6 ×10-10 is in 0.1 M NaCl solution would be

1) Zero

2) 1.26 × 10–5 M

3) 1.6 × 10–9 M

4) 1.6 × 10–11 M

Ans. (3)

20. Suppose the elements X and Y combine to form two compounds XY2 and X3Y2. When 0.1 mole of XY2 and XY2 weights 10 g and 0.05 mole of X3Y2 weights 9 g, the atomic weights of X and Y are

1) 30, 20

2) 40, 30

3) 60, 40

4) 20, 30

Ans. (2)

21. The number of electrons delivered at the cathode during electrolysis by a current of 1 ampere in 60 seconds is (charge on electron = 1.60 × 10-19 C)

1) 7.48 × 1023

2) 6 × 1023

3) 6 × 1020

4) 3.75 × 1020

Ans. (4)

22. Boric acid is an acid because its molecule

1) Combines with proton from water molecule

2) Contains replaceable H + ion

3) Gives up a proton

4) Accepts OH– from water releasing proton

Ans. (4)

23. AlF3 is soluble in HF only in presence of KF. It is Due to the formation of

1) K [AlF3H]

2) K3 [AlF3H3]

3) K3 [AlF6]

4) AlH3

Ans. (3)

24. Zinc can be coated on iron to produce galvanized iron but the reverse is not possible, It is bacause

1) Zinc has higher negative electrode potential than iron

2) Zinc is lighter than iron

3) Zinc has lower melting point than iron

4) Zinc has lower negative electrode potential than iron

Ans. (1)

25. The suspension of slaked lime in water is knoen as

1) Aqueous solution of slaked lime

2) Limewater

3) Quicklime

4) Milk of lime

Ans. (4)

26. The hybrizations of atomic orbitals of nitrogen in NO2, +NO3- and NH4+ respectively are

1) sp2, sp and sp3

2) sp, sp3 and sp2

3) sp2, sp3 and sp

4) sp, sp2 and sp3

Ans. (4)

27. Which of the following fluoro-compounds is most likely to behave as a Lewis base?

1) SiF4

2) BF3

3) PF3

4) CF4

Ans. (3)

28. Which one of the following pairs of ions is isoelectronic and isostructural?

1) ClO3-, SO32-

2) CO32-, NO3-

3) ClO3-, CO32-

4) SO32-, CO32-

Ans. (2)

29. In context with beryllium, which one of the following statements is incorrect?

1) Its hydride is electron-deficient and polymeric.

2) It is rendered passive by nitric acid

3) It forms Be2C

4) Its salts rarely hydrolyze.

Ans. (4)

30. Hot concentrated sulphuric acid is a moderately strong oxidizing agent. Which of the following reaction does not show oxidizing bahavour?

1) CaF2+H2SO4CaSO4+2HF

2) Cu+2H2SO4CuSO4+SO2+2H2O

3) 2S+2H2SO42SO2+2H2O

4) C+2H2SO4CO2+2SO2+2H2O

Ans. (1)

31. Which of the following pairs of d-orbitals will have electron density along the axis?

1) dxy, dx2-y2

2) dz2, dxz

3) dxz, dyz

4) dz2, dx2-y2

Ans. (4)

32. The correct geometry and hybridization for XeF4 are-

1) square planar, sp3d2

2) Octahydral, sp3d2

3) trigonal bipyramidal, sp3d

4) planar triangle, sp3d3

Ans. (2)

33. Among the following, which one is a wrong statement?

1) I3+ has bent geometry.

2) PH5 and BiCl5do not exist.

3) pπdπbonds are present in SO2

4) SeF4 and CH4have same shape

Ans. (4)

34. The correct increasing order of trans-effect of the following species is

1) CN- > Br- > C6H5- > NH3

2) NH3 > CN- > Br- > C6H5-

3) CN- > C6H5- > Br- > NH3

4) Br- > CN- > NH3 > C6H5-

Ans. (3)

35. Which one of the following statement related to lanthanons is incorrect?

1) Ce (+4) solutions are widely used as oxidizing agent in volumetric analysis.

2) Europium shows + 2 oxidation state.

3) The basicity decreases as the ionic radius decreases from Pr to Lu

4) All the lanthanous are much more reactive than aluminium

Ans. Bonus (Answer is all are correct)

36. Jahnteller effect is not observed in high spin complexes of

1) d9

2) d7

3) d8

4) d4

Ans. (3)

37. Which of the following can be used as the halide component for Freidel-Crafts reaction?

1) Isopropyl chloride

2) Chlorobenzene

3) Bromobenzene

4) Chloroethene

Ans. (1)

38. In which of the following molecules, all atoms are coplanar?

Image showing the molecules, all atoms are coplanar

Image showing the molecules, all atoms are coplanar

Find the molecules, all atoms are coplanar

Ans. (2)

39. Which one of the following structure represent nylon 6, 6 polymer?

Image showing the structure represent nylon 6,6 polymer

Image showing the structure represent nylon 6, 6 polymer

Find the structure represent nylon 6, 6 polymer

Ans. (1)

40. In pyrrole

Image showing the In pyrrole

Image showing the In pyrrole

The electron density is maximum on

The electron density is maximum on

1) 2 and 5

2) 2 and 3

3) 3 and 4

4) 2 and 4

Ans. (1)

41. Which of the following compounds shall not produce propene by reaction with HBr followed by elinimation or direct only elimination reaction?

The compounds shall not produce propene by reaction with HBr

The compounds shall not produce propene by reaction with HBr

Find the compounds shall not produce propene by reaction with HBr

Ans. (4)

42. Which one of the following nitro-compounds does not react with nitrous acid

Image shows the nitrocompounds does not react with nitrous acid

Image shows the nitrocompounds does not react with nitrous acid

The following nitro-compounds does not react with nitrous acid

Showing the nitro-compounds does not react with nitrous acid

Showing the nitro-compounds does not react with nitrous acid

The following nitro-compounds does not react with nitrous acid

Ans. (4)

43. The central dogma of molecular genetics states that the genetic information flows from

1) DNA RNA Carbohydrates

2) Amino acids Proteins DNA

3) DNA Carbohydrates Proteins

4) DNA RNA Proteins

Ans. (4)

44. The correct corresponding order of names of four aldoses with configuration given below

Image showing the names of four aldoses with configuration

Image showing the names of four aldoses with configuration

Find the correct corresponding order of names of four aldoses with configuration

Respectively, is

1) D-erythrose, D-threose, L-erythrose, L-threose

2) L-erythrose, L-threose, L-erythrose, D-threose

3) D-threose, D- erythrose, L-threose, L-ertthose

4) L-erythrose, L-threose, D-erythrose, D-threose

Ans. (1)

45. In the given reaction

Image showing reaction of the product P

Image showing reaction of the product P

The give reaction of the product P is

The product P is

Image showing the different choices

Image showing the different choices

Find the reaction of product P

Ans. (4)

46. A foreign DNA and plasmid cut by the same restriction endonuclease can be joined to form a recombinant plasmid using

1) ligase

2) Eco RI

3) Taq polymerase

4) polymerase II

Ans. (1)

47. Which of the followings is not a component of downstream processing?

1) Expression

2) Separation

3) Purification

4) Preservation

Ans. (1)

48. Which of the following restriction enzymes products blunt ends?

1) Hind III

2) Sal I

3) Eco RV

4) Xho I

Ans. (3)

49. Which kind of therapy was given in 1990 to a four-year-old girl with adenosine deaminase (ADA)

1) Radiation therapy

2) Gene therapy

3) Chemotherapy

4) Immunotherapy

Ans. (2)

50. How many hot spots of biodiversity in the world have been identified till date by Noman Myers?

1) 43

2) 17

3) 25

4) 34

Ans. (4)

51. The primary producers of the deep-sea hydrothermal vent ecosystem are

1) Coral reefs

2) Green algae

3) Chemosynthetic bacteria

4) Blue-green-algae

Ans. (3)

52. Which one of the following is correct for r-selected species?

1) Small number of progeny with large size

2) Large number of progeny with small size

3) Large number of progeny with large size

4) Small number of progeny with small size

Ans. (2)

53. If ‘+’ sign is assigned to beneficial interaction, ’- sign to detrimental and ‘0’ sign to neutral interaction, then the population interaction represented by ‘+’- refers to

1) parasitism

2) mutualism

3) amensalism

4) commensalism

Ans. (1)

54. Which of the following is correctly matched?

1) Stratification-Population

2) Aerenchyma-Opuntia

3) Age pyramid-Biome

4) Parthenium hysterophorus-Threat to biodiversity

Ans. (4)

55. Red List contains data or information on

1) marine vertebrates only

2) all economically important plants

3) plants whose products are in international trade

4) threatened species

Ans.

56. Which one of the following is wrong for fungi?

1) They are both unicellular and multicellular.

2) They are eukaryotic.

3) All fungi possess a purely cellulosic cell wall.

4) They are heterotrophic

Ans. (3)

57. Methanogens belong to

1) Slime moulds

2) Eubacteria

3) Archaebacteria

4) Dinoflagellates

Ans. (3)

58. Select the wrong statement.

1) Diatoms are microscopic and float passively in water.

2) The walls of diatoms are easily destructible.

3) ‘Diatomaceous earth’ is formed by the cell walls of diatoms.

4) Diatoms are chief producers in the oceans.

Ans. (2)

59. The label of a herberium sheet does not carry information on

1) height of the plant

2) date of collection

3) name of collector

4) local names

Ans. (1)

60. Conifers are adapted to tolerate extreme environment conditions because of

1) presence of vessels

2) broad hardy leaves

3) superficial stomata

4) thick cuticle

Ans. (4)

- Published on: July 27, 2016

Discussions & Questions