NEET Phase 2 July 2016 Solved Paper Part 2 - Question 61 to 120 [ NEET Updates ]


Solutions for NEET Phase 2 July 2016 - Questions 61 to 120. Detailed solutions to these questions are available at - Subscribe to Youtube Examrace Channel to view our evergrowing collection of NEET videos at - Also dont forget to check the free resources for NEET at - Dont forget to refer NCERT books for class 11 and 12th -

61. Which one of the following statement is wrong?

1) Laminaria and Sargassum are used as food.

2) Algae increase the level of dissolved oxygen in the immediate environment.

3) Algin is obtained from red algae, and carrageenan from brown algae.

4) Agar-agar is obtained from Gelidium. and Gracilaria.

Ans. (3)

62. The term ‘polydelphous’ is related to

1) Calyx

2) Gynoecium

3) Androecium

4) Corolla

Ans. (3)

63. how many plants among Indigofera, Sesbania, Salvia, Allium, Aloe, musterd, groundnut, radish, gram, and turnip have stamens with different lengths in their flowers?

1) Six

2) Three

3) Four

4) Five

Ans. (3)

64. Radial symmetry is found in the flowers of

1) Cassia

2) Brassica

3) Trifolium

4) Pisum

Ans. (2)

65. Free-central placentation is found in

1) Citrus

2) Dianthus

3) Argemone

4) Brassica

Ans. (B)

66. Cortex is the region found between

1) Endodermis and vascular bundle

2) Epidermis and stele

3) Pericycle and endodermis

4) Endodermis and pith

Ans. (2)

67. The balloon-shaped structures called tyloses

1) Are linked to the ascent of sap through xylem vessels

2) Originate in the lumen of vessels

3) Characterize the sapwood

4) Are extensions of xylem parenchyma cells into vessels

Ans. (4)

68. A non-proteinaceous enzyme is

1) deoxyribonuclease

2) lysozyme

3) Ribozyme

4) ligase

Ans. (3)

69. Select the mismatch.

1) Methanogens-Prokaryotes

2) Gas vacuoles-Green bacteria

3) Large central vacuoles-Animal cells

4) Protists-Eukaryotes

Ans. (3)

70. Select the wrong statement.

1) Mycoplasma is a a wall-less microorganism.

2) Bacterial cell wall is made up of peptidoglycan. cj

3) Pili and fimbriae are mainly involved in motility of bacterial cells.

4) Cyanobacteria lack flagellated cells.

Ans. (3)

71. A cell organelle containing vesicle is called lysosome.

1) Mesosome

2) Lysosome

3) Microsome

4) Ribosome

Ans. (2)

72. During cell growth, DNA synthesis takes place in

1) M phase

2) S Phase

3) G1 phase

4) G2 phase

Ans. (2)

73. Which of the following biomolicules is common to respirstion-mediated breakdown of fats, carbohydrates and proteins?

1) Acetyl CoA

2) Glucose-6-phosphate

3) Fructose 1, 6-bisphosphate

4) Pyruvic acid

Ans. (1)

74. A few drops of sap were collected by cuttting across a plant stem by a suitable method. The sap was tested chemically. Which one of the following test results indicates that it is phloem sap?

1) Absence of sugar

2) Acidic

3) Alkaline

4) Low refractive index

Ans. (3)

75. You are given a tissue with its potential for differentiation in an articial culture. Which of the outer celles. Pairs of hormones would you add to the medium to secure shoots as well as roots?

1) Gibberellin and abscisic acid

2) IAA and gibberellin

3) Auxin and cytokinin

4) Auxin and abscisic acid

Ans. (3)

76. Phytochrome is

1) Chromoprotein

2) Flavoprotein

3) Glycoprotein

4) Lipoprotein

Ans. (1)

77. Which is essential for the growth of root tip?

1) Mn

2) Zn

3) Fe

4) Ca

Ans. (1)

78. The process which makes major difference betwwen C3 and C4 plants is /

1) Respiration

2) Glycolysis

3) Calvin cycle

4) Photorespiration

Ans. (4)

79. Which one of the following statements is not correct?

1) Water hyacinth, growing in the standing water, drains oxygen from water that leads to the death of fishes.

2) Offspring produced by the asexual roduction are called clone.

3) Microscopic, motile asexual reproductive structures are called zoospores.

4) In potato, banana and ginger, the plantlets arise from the internodes present in the modified stem.

Ans. (4)

80. Which one of the following in&generates new genetic combination leading to variation?

1) Nucellar polyembryony

2) Vegetative reproduction

3) Parthenogenesis

4) Sexual reproduction

Ans. (4)

81. Match Column-I with Column-II and select the correct option using the codes given below:

Column-I Column-II

a. Pistils fused together (i) Gametogenesis

b. Formation of gametes (ii) Pistillate

c. Hyphae of higher Ascomycetes (iii) Syncarpous

d. Unisexual female flower (iv) Dikaryotic

Image showing the codes

Image showing the codes

find the correct code

Ans. (1)

82. In majority of angiosperms

1) A small central cell is present in the embryo sac:

2) Egg has a filiform apparatus

3) There are numerous antipodal cells

4) Reduction division occurs in the megaspore mother cells

Ans. (4)

83. Pollination in water hyacinth and water lily is brought about by the agency of

1) Bats

2) Water

3) Insects or wind

4) Birds

Ans. (3)

84. The ovule of an angiosperm is technically equivalent to

1) Megaspore

2) Megasporangium

3) Megasporophyll

4) Megaspore mother cell

Ans. (2)

85. Taylor conducted the experiments to prove semiconservative mode of chromosome replication on

1) E. coli

2) Vinca rosea

3) Vida faba

4) Drosophila melanogaster

Ans. (3)

86. The mechenism that causes a gene to move from one linkage group to another is called

1) Corossing-over

2) Inversion

3) Duplication

4) Translocation

Ans. (4)

87. The equivalent of a structure gene is A true breeding plants is

1) Recon

2) Muton

3) Cistron

4) Operon

Ans. (3)

88. A true breeding plants is

1) Always homozygous recessive in its genetic constitution

2) One that is able to bred on its own

3) Produced due to cross pollination among unrelated plants

4) Near homozygous and produces offsspiring of its kind

Ans. (4)

89. Which of the followings rRANs acts as structural RAN as well as ribozyme in bacterial

1) 5.8s rRNA

2) 5S rRNA

3) 18 S rRNA

4) 23S rRNA

Ans. (4)

90. Stirred-tank bioreactors have been designed for

1) Ensuring anaerobic conditions in the culture vessel

2) Purification of product

3) Addition of preservatives to the product

4) Ailability of oxygen throughout the process

Ans. (4)

91. A molecule that can act as a genetic material must fuifill the traits given, except

1) It should provide the scope for slow changes that are required for evolution

2) It should be able to express itself in the form of ‘Mendelian characters’

3) It should be able to generate its replica

4) It should be unstable structurally and chemicpally

Ans. (4)

92. DNA-dependent RNA polymerase catalyzes transcription on the strand of the DNA which is called the

1) Antistrand

2) Template strand

3) Coding strand

4) Alpha strand

Ans. (2)

93. Interespecific hybrization in the mating of

1) More closely related individuals within same breed for 4 - 6 generations

2) Animals within same breed without having common ancestors

3) Two different related species

4) Superior males and females of different breeds

Ans. (3)

94. Which of the following is correct regarding AIDS causative HIV?

1) HIV does not escape but attacks the acquired immune response.

2) HIV is enveloped virus containing one molecule of single-stranded RNA and one molecule of reverse transcriptase.

3) HIV is enveloped virus that contains two identical molecules of single-stranded RNA and two molecules of reverse transcriptase.

4) HIV is unenveloped retrovirus.

Ans. (1 and 3)

95. Among the following edible fishes, which one is a marine fish having rich source of omega-3-fatty acids?

1) Mackerel

2) Mystus

3) Mangur

4) Mrigala

Ans. (1)

96. Match Column-I with Column-II and selects the correct option using the codes given bellow:

Column-I Column-II

a. Citric acid (i) Trichoderma

b. Cyclosporin A (ii) Clostridium

c. Statins (iii) Aspergillus

d. Butyric (iv) Monascus

This image show the codes

This image show the codes

Find the correct code

Ans. (3)

97. Biochemical Oxygen Demand (BOD) may not br good index for pollution for water bodies recaiving effluents from

1) Sugar industry

2) Domestic sewage

3) Dairy industry

4) Petroleum industry

Ans. (4)

98. The principle of comprtitive exclusion was stated by

1) Verhulst and Pearl

2) C. Darwin

3) G. F. Gause

4) MacArthur

Ans. (3)

99. Which of the following National Parks is home to the famous musk deer or hangul?

1) Dachigam National Park, jammu & Kashmir

2) Keibul Lamjao National Park, Manipur

3) Bandhavgrah National Park, Madhya Pradesh

4) Eaglenest Wildlife Sanctuary, Arunachal Pradesh

Ans. (1)

100. A lake which is rich in organic waste may results in

1) Mortality of fish due to lack of oxygen

2) Increased population of aquatic organisms due to minerals

3) Drying of the lake due to algal bloom

4) Increased population of fish due to lots of nutrients

Ans. (1)

101. The highest DDT concentration in aquatic food chain shall occur in

1) Eel

2) Phytoplankton

3) Seagull

4) Crab

102. Which of the following sets diseases is caused by bacteria?

1) Herpes and influenza

2) Cholera and tetanus

3) Typhoid and smallpox

4) Tetanus and mumps

Ans. (2)

103. Match Column-I with Column-II for housefly classification and select the correct option using the codes given below:

Column-I Column-II

a. Family (i) Diptera

b. Order (ii) Arthropoda

c. Clsass (iii) Muscidae

d. Phylum (iv) Insecta


Showing the code in image

Showing the code in image

Find the correct code

Ans. (2)

104. Choose the correct statement.

1) All Pisces have gills covered by an operculum.

2) All mammals are viviparous.

3) All cyclostomes do not possess jaws and paired fins.

4) All reptiles have a three-chambered heart.

Ans. (3)

105. Study the for statement (A-D) given below and select the two correct ones out of them:

A. Definition of biological species was given by Ernst Mayr.

B. Photoperiod does not affect reproduction in plants.

C. Binomial nomenclature system was given by R. H. Whittaker.

D. In unicellular organisms, reproduction is synonymous with growth

Ans. (D)

106. In male cockroaches, sperms are stored in which part of the reproductive system?

1) Vas deferens

2) Seminal vesicles

3) Mushroom glands

4) Testes

ANs. (2)

107. Smooth muscles are

1) Voluntary, spindle-shaped, uninucleate

2) Involuntary, fusiform, non-striated

3) Voluntary, multinucleate, cylindrical

4) Involuntary, cylindrical, striated

Ans. (2)

108. Oxidative phosphorylation is

1) Formation of ATP energy released from electrons removed during substrate oxidation

2) Formation of ATP by transfer of phosphate group from a substrate to ADP.

3) Oxidation of phosphate group in ATP

4) Addition of phosphate group to ATP

Ans. (1)

109. Which of the following is the least likely to be involved in stabilizing the three-dimensional folding of most proteis?

1) Ester bonds

2) Hydrogen bonds

3) Electrostatic interaction

4) Hydrophobic interaction

Ans. (1)

110. Which of the following describes the given Graph correctly?

Image showing the graph

Image showing the graph

Showing the graph of potential energy and reaction

1) Exothermic reaction with energy A in absence of enzyme and B in presence of enzyme

2) Endothermic reaction with energy A in presence of enzyme and B in absence of enzyme

3) Exothermic reaction with energy A in presence of enzyme and B in absence of enzyme

4) Endothermic reaction with energy A in absence of enzyme and B in presence of enzyme

Ans. (3)

111. Whwn cell has stalled DNA replication fork, which checkpoint should be predominantly activated?

1) Both G2/M and M

2) G1/S

3) G2/M

4) M

Ans. (3)

112. Match the stages of meiosis in Column-I to their characteristic features in Column-II and select the correct option using the codes given below:

Column-I Column-II

a. Pachytene (i) Pairing of homologous chromosomes

b. Metaphase I (ii) Terminalization of chiasmata –

c. Diakinesis (iii) Grossing-over takes place

d. Zygotenev (iv) Chromosomes align at equatorial plate

Select the correct option using the codes

Select the correct option using the codes

find the correct codes

Ans. (1)

113. Which hormons do stimulate the production of pancreatic juice and bicabonate?

1) Insulin and glucagon

2) Angiotensin and epinephrine

3) Gastrin and insulin

4) Cholecystokinin and secretin

Ans. (4)

114. The partial pressure of oxygen in the alveoli of the lungs is

1) Less than that of carbon dioxide

2) Equal to that in the blood

3) More than that in the blood

4) Less than that in the blood

Ans. (3)

115. Choose the correct statement.

1) Receptors do not produce graded potentials.

2) Nociceptors respond to changes in pressure.

3) Meissner’s corpuscles are thermoreceptors.

4) Photoreceptors in the human eye are depolarized during darkness and become hyperpolarized in response to the light stimulus.

Ans. (4)

116. Graves’ disease is caused due to

1) Hypersecretion of adrenal gland

2) Hyposecretion of thyroid gland

3) Hypersecretion of thyroid gland

4) Hyposecretion of adrenal gland

Ans. (3)

117. Name of the responsible for unmasking of avtive site for cross-bridge activity during muscle contaction.

1) Potassium

2) Calcium

3) Magnesium

4) Sodium

Ans. (2)

118. Name the blood cells, whose reduction in number can clitting disirder, leading to excessive lisss of blood from the body.

1) Thrombocytes

2) Erythrocytes

3) Leucocytes

4) Neutrophils

Ans. (1)

119. Name a peptide hormone which acts mainly on hepatocytes, adipocytes and enhances cellular glucose uptake and


1) Gastrin

2) Insulin

3) Glucagon

4) Secretin

Ans. (2)

120. Osteoprosis, an age related disease of sleletal system, may occure due to

1) Accumulation of uric acid leading to inflammation of joints

2) Immune disorder affecting neuromuscular junction leading to fatigue

3) High concentration of Ca++ and Na+

4) Decreased level of estrogen

Ans. (4)

- Published on: July 27, 2016

Discussions & Questions

  • NEET exam materials

    1 Answer

    - asked by on

    NEET exam material is available at with detailed answers and explanations -

    - answered by on