NEET Phase 2 July 2016 Solved Paper Part 3 - Question 121 to 180 [ NEET Updates ]

()

Solutions for NEET Phase 2 July 2016 - Questions 121 to 180. Detailed solutions to these questions are available at - www.doorsteptutor.com.. Subscribe to Youtube Examrace Channel to view our evergrowing collection of NEET videos at www.youtube.com Also dont forget to check the free resources for NEET at - www.examrace.com Dont forget to refer NCERT books for class 11 and 12th -www.flexiprep.com

121. Serum differns from blood in

(1) Lacking antibodies

(2) Lacking globulins

(3) Lacking albumins

(4) Lacking clotting factors

Ans. (4)

122. Lungs do not collapse between breths ane some aie alwaysremains in the lungs which can neber be expeles e

(1) Pressure in the lungs is higher than the atmospheric pressure

(2) There is a negative pressure in the lungs

(3) There is a negative intrapleural pressure pulling at the lung walls

(4) There is a positive intrapleural pressure

Ans. (3)

123. THE posterior pituitary gland is not a ‘true’ endocrine gland because

(1) It secretes enzymes

(2) It is provided with a duct

(3) It only stores and releases hormones

(4) It is under the regulation of hypothalamus

Ans. (3)

124. The part of nephron involved in active reabsorption of sodium is

(1) Descending limb of Henle’s loop

(2) Distal convoluted tubule

(3) Proximal convoluted tubule

(4) Bowman’s capsule

Ans. (3)

125. The part of nephron involved in active reabsorption of sodium is

(1) Cu7

(2) LNG-20

(3) Multilpad 375

(4) Lippes loop

Ans. (2)

126. Which of the following is incorrect regarding vasectomy?

(1) Irreversible sterility

(2) No sperm occurs in seminal fluid

(3) No sperm occurs in epididymis

(4) Vasa deferentia is cut and tied

Ans. (3)

127. Embryo with more than 16 blastomers formed due to in vitro fertilization is transferred into

(1) cervix (2) uterus (3) fallopian tube (4) fimbriae

128. Which of the following depicts the correct pathway of transport of sperms?

(1) Efferent ductules Rete testis Vas deferens Epididymis

(2) Rete testis Efferent ductules Epididymis Vas deferens

(3) Rete testis EpididymisEfferent ductules Vas deferens

(4) Rete testis Vas deferens Efferent ductules Epididymis

Ans. (2)

129. Match Column-I with Column-II and select the correct option using the codes given below:

Column-I Column-II

a. Mons pubis (i) Embryo formation

b. Antrum (ii) Sperm

c. Trophectoderm (iii) Female external genitalia

d. Nebenkern (iv) Graafian follicle

This image shows the option using the code

This image shows the option using the code

Select the correct option using the codes

130. Several hormones like hCG, hPL, estrogen. progesterone are produced by

(1) Pituitary

(2) Ovary

(3) Placenta

(4) Fallopian tube

Ans. (3)

131. If a colour-blind man marries a woman who is homozygous for normal colour vision, the probability of their son being colour-blind is

(1) 1

(2) 0

(3) 0.5

(4) 0.75

Ans. (2)

132. Genetic drift operates in

(1) slow reproductive population

(2) small isolated population

(3) large isolated population

(4) non-reproductive populationGenetic drift operates in

Ans. (2)

133. In Hardy-Weinberg equation, the frequency of heterozygous individual is represented by

(1) q2

(2) p2

(3) 2pq

(4) pq

Ans. (3)

134. The chronological order of human evolution from early to the recent is

(1) Australopithecus Homo habilis Ramapithecus Homo erectus

(2) AustraloPithecus Ramapithecus Homo habilis Homo erectus

(3) Ramapithecus Australopithecus Homo habilis Homo erectus

(4) Ramapiihecus Homo habilis Australopithecus Homo erectusHomo habilis → Ramapithecus → Homo erectus

Ans. (3)

135. Which of the following is the correct sequence of events in the origin of life?

I. Formation of protobionts

II. Synthesis of organic monomers

III. Synthesis of organic polymers

IV. Formation of DNA-based genetic systems

(1) II, III, IV, I

(2) II, III, IV

(3) I, III, II, IV

(4) II, III, I, IV

Ans. (4)

136. A person can see clearly object only when they lie between 50 cm and 400 cm from his eyes. In order to increase the maximum distance of distinct vision to infinity, the type and power of the correcting lens, the person has to use, will be:

(1) conves, +0.15 diopter

(2) conves, +2.25 diopter

(3) conves, –0.25 diopter

(4) conves, –0.2 diopter

Ans. (3)

137. A linear aperture whose width is 0.02 cm is placed immediately in front of a lens of focal length 60 cm. The aperture is illuminated normally by a parallel beam of wavelength 5 × 10–5 cm. The distance of the first dark band of the diffraction pattern from the centre of the screen is:

(1) 0.15 cm

(2) 0.10 cm

(3) 0.25 cm

(4) 0.20 cm

Ans. (1)

138. Electrons of mass m with de-Broglie wavelength λ fall on the target in an X-ray tube. The cutoff wavelength (λ0) of the emitted X-ray is:

(1) λ0=λ

(2) λ0=2mcλ2h

(3) λ0=2hmc

(4) λ0=2m2c2λ3h2

Ans. (2)

139. Photons with energy 5 eV are incident on a cathode C in a photoelectric cell. The maximum energy of emitted photoelectrons is 2 eV. When photons of energy 6eV are incident on C, no photoelectrons will reach the anode A, if the stopping potential of A relative to C is:

(1) –3 V

(2) +3 V

(3) +4 V

(4) –1 V

Ans. (1)

140. If an electron in a hydrogen atom jumps from the 3rd orbit to the 2nd orbit, it emits a photon of wavelength λ. When it jumps from the 4th orbit to the 3rd orbit, the corresponding wavelength of the photon will be:

(1) 2013λ

(2) 1625λ

(3) 916λ

(4) 207λ

Ans. (4)

141. The half-life of a radioactive substance is 30 minutes. The time (in minutes) taken between 40 % decay and 85 % decay of the same radioactive substance is:

(1) 60

(2) 15

(3) 30

(4) 45

Ans. (1)

142. For CE transistor amplifier, the audio signal voltage across the collector resistance of 2 kΩ is 4V. If the current amplification factor of the transistor is 100 and the base resistance is 1 kΩ, then the input signal voltage is:

(1) 15 mV

(2) 10 mV

(3) 20 mV

(4) 30 mV

Ans. (3)

143. The given circuit has two ideal diodes connected as shown in the figure below. The current flowing through the resistance R1 will be:

Image show the circuit has two ideal diodes connected

Image show the circuit has two ideal diodes connected

The given circuit has two ideal diodes connected

(1) 3.13 A

(2) 2.5 A

(3) 10.0 A

(4) 1.43 A

Ans. (2)

144. What is the output Y in the following circuit, when all the three inputs A, B, C are first 0 and then 1?

Image showing the three inputs A, B, C.

Image showing the three inputs A, B, C.

Shows the all the three inputs A, B, C are first 0 and then 1

(1) 1, 1

(2) 0, 1

(3) 0, 0

(4) 1, 0

Ans. (4)

145. Planck’s constant (h), speed of light in vacuum (c) and Newton’s gravitational constant (G) are three fundamental constants. Which of the following combinations of these has dimension of length?

(1) Gch3/2

(2) hGC3/2

(3) hGC5/2

(4) hcG

Ans. (2)

146. Two cars P and Q start from a point at the same time in a straight line and their positions are represented by xp (t) = at + bt2 and xQ (t) = ft – t2. At what time do the cars have the same velocity

(1) f-a2 (1+b)

(2) a-f1+b

(3) a+f2 (b-1)

(4) a+f2 (1+b)

Ans. (1)

147. In the given figure, a = 15 m/s2 represents the total acceleration of a particle moving in the clockwise direction in a circle of radius R = 2.5 m at a given instant of time. The speed of the particle is

The given figure, a = 15 m/s2 represents

The given figure, a = 15 m/s2 represents

In the given figure, a = 15 m/s2 represents

(1) 6.2 m/s

(2) 4.5 m/s

(3) 5.0 m/s

(4) 5.7 m/s

Ans. (4)

148. A rigid ball of mass m strikes a rigid wall at 60º and gets reflected without loss of speed as shown in the figure below. The value of impulse imparted by the wall in the ball will be

Shown in the figure of reflected without loss of speed

Shown in the figure of reflected without loss of speed

A rigid ball of mass m strikes a rigid wall at 60º and gets reflected without loss of speed

(1) mV3

(2) mV

(3) 2mV

(4) mV2

Ans. (2)

149. A bullet of mass 10 g moving horizontally with a velocity of 400 ms–1 strikes of wooden block of mass 2 kg which is suspended by a light inextensible string of length 5 m. As a result the centre of gravity of the block is found to rise a vertical distance of 10 cm. The speed of the bullet after it emerges out horizontally from the block will be

(1) 160 ms-1

(2) 100 ms-1

(3) 80 ms-1

(4) 120 ms-1

Ans. (4)

150. Two identical balls A and B having velocities of 0.5 m/s and –0.3 m/s respectively collide elastically in one dimension. The velocities of B and A after the collision respectively will be

(1) 0.3 m/s and 0.5 m/s

(2) – 0.5 m/s and 0.3 m/s

(3) 0.5 m/s and – 0.3 m/s

(4) – 0.3 m/s and 0.5 m/s

Ans. (3)

151. A particle moves from a point -2i^+5j^ to (4i^+3ĵ) when a force of (4i^+3j^) is applied. How much work has been done by the force?

(1) 2J

(2) 8 J

(3) 11 J

(4) 5 J

Ans. (4)

152. Two rotating bodies A and B of masses m and 2m with moments of inertia IAandIB (IA > IB) have equal kinetic energy of rotation. If LA and LB be their angular momenta respectively, then

(1) IAand IB

(2) IA=IB2

(3) IA=2IB

(4) IA > IB

Ans. (4)

153. A solid sphere of mass m and radius R is rotating about its diameter. A solid cylinder of the same mass and same radius is also rotating about its geometrical axis with an angular speed twice that of the sphere. The ratio of their kinetic energies of rotation (Esphere/ E cylinder) will be:

(1) 3: 1

(2) 2: 3

(3) 1: 5

(4) 1: 4

Ans. (3)

154. A light rod of length l has two masses m1 and m2 attached to its two ends. The moment of inertia of the system about an axis perpendicular to the rod and passing through the centre of mass is:

(1) m1m2l2

(2) m1m2m1+m2l2

(3) m1m2m1+m2l2

(4) (m1+m2) l2

Ans. (2)

155. Starting from the centre of the earth having radius r, the variation of g (acceleration due to gravity) is shown by

Image shown the earth having radius r

Image shown the earth having radius r

Starting from the centre of the earth having radius r, the variation of g

Ans. (3)

156. A satellite of mass m is orbiting the earth (of radius R) at a height h from its surface. The total energy of the satellite in terms of g0, the value of acceleration due to gravity at the earth’s surface, is

(1) -2mg0R2R+h

(2) mg0R22 (R+h)

(3) - mg0R22 (R+h)

(4) Rmg0R2R+h

Ans. (3)

157. A rectangular film of liquid is extended from (4 cm × 2cm) to (5 cm × 4 cm). If the work done is 3 × 10–4 J, the value of the surface tension of the liquid is

(1) 8.0 Nm-1

(2) 0.250 N m-1

(3) 0.125 Nm-1

(4) 0.2 Nm-1

Ans. (3)

158. Three liquids of densitiesp1, p2and p3 (with p1 > p2 > p3), having the same value of surface tension T, rise to the same height in three identical capillaries. The angles of contact p1, p2 and p3 obey

(1) π > θ1 > θ2 > θ3 < π2

(2) π2 > θ1 > θ2 > θ3 > 0

(3) 0 < θ1 < θ2 < θ3 < π2

(4) π2 < θ1 < θ2 < θ3 < π

Ans. (3)

159. Two identical bodies are made of a material for which the heat capacity increases with temperature. One of these is at 1000C, while the other one is at 00C. If the two bodies are brought into contact, then assuming no heat loss, the final common temperature is

(1) 00 C

(2) 500 C

(3) more then 500 C

(4) less than 50º C but greater than 00 C

Ans. (3)

160. A body cools from a temperature 3T to 2T in 10 minutes. The room temperature is T. Assume that Newton’s law of cooling is applicable. The temperature of the body at the end of next 10 minutes will be

(1) T

(2) T

(3) T

(4) T

Ans. (3)

161. One mole of an ideal monatomic gas undergoes a process described by the equation PV3 = constant. The heat capacity of the gas during this process is:

(1) R

(2) R

(3) R

(4) 2R

Ans. (1)

162. The temperature inside a refrigerator is t2°C and the room temperature is t1°C. The amount of heat delivered to the room for each joule of electrical energy consumed ideally will be

(1) t1+t2t1+273

(2) t1t1-t2

(3) t1+273t1-t2

(4) t2+273t1-t2

Ans. (3)

163. A given sample of an ideal gas occupies a volume V at a pressure P and absolute temperature T. The mass of each molecule of the gas is m. Which of the following gives the density of the gas?

(1) mkT

(2) P / (kT)

(3) Pm / (kT)

(4) P / (kTV)

Ans. (3)

164. A body of mass m is attached to the lower end of a spring whose upper end is fixed. The spring has negligible mass. When the mass m is slightly pulled down and released, it oscillates with a time period of 3 s. When the mass m is increased by 1 kg, the time period of oscillations becomes 5 s. The value of m in kg is:

(1) 916

(2) 34

(3) 43

(4) 169

Ans. (1)

165. The second overtone of an open organ pipe has the same frequency as the first overtone of a closed pipe L meter long. The length of the open pipe will be

(1) 4L

(2) L

(3) 2L

(4) L2

Ans. (3)

166. Three sound waves of equal amplitudes have frequencies (n –1), n, (n + 1). They superimpose to give beats. The number of beats produced per second will be

(1) 2

(2) 1

(3) 4

(4) 3

Ans. (2)

167. An electric dipole is placed at an angle of 300 with an electric field intensity 2 ×105 N/C. It experiences a torque equal to 4 N m. The charge on the dipole, if the dipole length is 2cm, is

(1) 7 μC

(2) 8 mC

(3) 2 mC

(4) 5 mC

Ans. (3)

168. A parallel- plate capacitor of area A, plate separation d and capacitance C is filled with four dielectric materials having dielectric constant k1, k2, k3 and k4 as shown in the figure below. If a single dielectric material is to be used to have the same capacitance C in this capacitor, then its dielectric constant k is given by

Image shown A parallel- plate capacitor of area A

Image shown A parallel- plate capacitor of area A

A parallel- plate capacitor of area A

(1) 1k=1k1+1k2+1k3+32k4

(2) k= k1+k2+k3+3k4

(3) k =23 (k1+k2+k3) 2k4

(4) 2k=3k1+k2+k3+1k4

Ans. (4 or bonus)

169. The potential difference (VAVB) between the points A and B in the given figure is:

Given figure of the potential difference (VA–VB)

Given figure of the potential difference (VA–VB)

The potential difference (VA–VB) between the points A and B

(1) + 9 V

(2) – 3V

(3) + 3 V

(4) + 6 V

Ans. (1)

170. A filament bulb (500 W, 100 V) is to be used in a 230 V main suply. When a resistance R is connected in series, it works perfectly and the bulb consumes 500 W. The value of R is:

(1) 13Ω

(2) 230Ω

(3) 46Ω

(4) 26Ω

Ans. (4)

171. A long wire carrying a steady current is bent into a circular loop of one turn. The magnetic field at the centre of the loop is B. It is then bent into a circular coil of n turns. The magnetic field at the centre of this coil of n turns will be:

(1) 2n2 B

(2) nB

(3) n2B

(4) 2nB

Ans. (3)

172. A bar magnet is hung by a thin cotton thread in a uniform horizontal magnetic field and is in equilibrium state. The energy required to rotate it by 60º is W. Now the torque required to keep the magnet in this new position is:

(1) 2W3

(2) W3

(3) W3

(4) 3W2

Ans. (3)

173. An electron is moving in a circular path under the influence of a transverse magnetic field of 3.57 × 10-2 T. If the value of e/m is 1.76 × 1011 C/kg, the frequency of revolution of the electron is

(1) 6.82 MHz

(2) 1 GHz

(3) 100 MHz

(4) 62.8 MHz

Ans. (2)

174. Which of the following combinations should be selected for better tuning of an L-C-R circuit used for communication?

(1) R=25Ω, L=1.5H, C=45μF

(2) R=20Ω, L=1.5H, C=35μF

(3) R=25Ω, L=2.5H, C=45μF

(4) R=15Ω, L=3.5H, C=30μF

Ans. (4)

175. A uniform magnetic field is restricted within a region of radius r. The magnetic field changes with time at a ratedB¯dt. Loop 1 of radius R > r encloses the region r and loop 2 of radius R is outside the region of magnetic field as shown in the figure below. Then the e. m. f. generated is:

The region of magnetic field as shown in the figure

The region of magnetic field as shown in the figure

The region of magnetic field as shown in the figure

(1) -dB¯dtπr2inloop1andzeroinloop2

(2) zero in loop 1 and zero in loop 2

(3) -dB¯dtπr2inloop1and-dB¯dtπr2inloop2

(4) -dB¯dtπr2inloop1andzeroinloop2

Ans. (1)

176. The potential differences across the resistance, capacitance and inductance are 80 V, 40 V and 100 V respectively in an L-C-R circuit. The power factor of this circuit is

(1) 1.0

(2) 0.4

(3) 0.5

(4) 0.8

Ans. (4)

177. A 100 Ω resistance and a capacitor of 100 Ωreactance are connected in series across a 220 V source. When the capacitor is 50 % charged, the peak value of the displacement current is

(1) 112A

(2) 2.2 A

(3) 11 A

(4) 4.4 A

Ans. (2)

178. Two identical glass (μg = 3/2) equiconvex lenses of focal length f each are kept in contact. The space between that two lenses in filled with water (μw= 4/3). The focal length of the combination is

(1) 3f4

(2) f3

(3) f

(4) 4f3

Ans. (1)

179. An air bubble in a glass slab with refractive index 1.5 (near normal incidence) is 5 cm deep when viewed from one surface and 3 cm deep when viewed from the opposite face. The thickness (in cm) of the slab is

(1) 16

(2) 8

(3) 10

(4) 12

Ans. (4)

180. The interference pattern is obtained with two coherent light sources of intensity ratio n. In the interference pattern, the ratio Imax__IminImax+Imin will be

(1) 2nn+12

(2) nn+1

(3) 2nn+1

(4) nn+12

Ans. (3)

- Published on: July 27, 2016

Discussions & Questions

  • Clear doubtnnnn

    1 Answer

    - asked by on

    - answered by on