NTE Praxis: Geography MCQs (Practice-Test 1 of 118)

  • Previous
  1. Production of goods in large quantities after processing from raw materials to more valuable products is called:

    1. quartinary activity

    2. secondary activity

    3. tertiary activity

    4. quasi activity

    Answer: b

  2. Which one of the following statements is true about the manufacturing industries?

    1. Manufacturing industries can only help in agriculture modernization

    2. Manufacturing industries create unemployment

    3. Manufacturing industries provide employment not only for agriculture, but for secondary and tertiary sectors also

    4. Manufacturing industries reduce our dependency on agriculture

    Answer: d

  3. Manufacturing industries includes

    1. Crop production

    2. Fish production

    3. Plantation

    4. Sugar Production

    Answer: d

  4. Manufacturing industries includes

    1. Converting raw material into ready good

    2. Transporting raw material

    3. Producing raw material

    4. Procuring raw material

    Answer: a

  5. Choose odd one related to manufacturing industries:

    1. Distilleries

    2. Bakery

    3. Fisheries

    4. Workshop

    Answer: c

  6. Which of the following does not affect the location of industries?

    1. Land

    2. Entrepreneur

    3. Infrastructure

    4. None of the above

    Answer: d

  7. Which of the following does not affect the location of industries?

    1. Per capita income

    2. Energy

    3. Raw material

    4. Labor

    Answer: a

  8. Rubber, Tea and coffee are

    1. Basic industry

    2. Heavy industry

    3. Agro base industry

    4. Mineral based industry

    Answer: c

  9. Cement is

    1. Basic industry

    2. Public sector industry

    3. Agro based industry

    4. Light industry

    Answer: a

  10. Read the following:

    1. Countries that transform their raw materials into a wide variety of finished goods of higher value are prosperous.

    2. Agriculture and industry are not exclusive of each other.

    3. In the present day world of globalization, Indian industries need to be more efficient and competitive.

    4. Indian manufactured goods must not be at par in quality with those in the international market.

    Which is incorrect?

    1. 1

    2. 2

    3. 3

    4. 4

    Answer: d