NTE Praxis: Geography MCQs (Practice-Test 6 of 118)

  1. Most of the sugar industries are ideally suited to:

    1. Private sector

    2. Joint sector

    3. Cooperative sector

    4. Public sector

    Answer: c

  2. Largest producer of sugar in the world is:

    1. Egypt

    2. Indonesia

    3. Brazil

    4. Thailand

    Answer: c

  3. The ideal location of sugar mill is near the sugarcane producing areas because

    1. The government policies are favourable

    2. The basic raw material of it is heavy, bulky, perishable and highly weight losing commodity

    3. Availability of transport

    4. Establishment of industries is less expensive

    Answer: b

  4. Which of the following is not a sugar producing state?

    1. Uttar Pradesh

    2. Karnataka

    3. Andhra Pradesh

    4. Assam

    Answer: d

  5. In recent years, there is a tendency for the mills to shift and concentrate in the southern and western states, especially in Maharashtra because:

    1. Sugar can be easily exported from south

    2. More demand of sugar

    3. The cane produced here has higher sucrose content.

    4. Baggase is easily utilised

    Answer: c

  6. Iron and Steel industry requires Iron ore, coking coal and limestone in which of the following proportions?

    1. 2: 3: 1

    2. 4: 2: 1

    3. 1: 2: 3

    4. 2: 3: 4

    Answer: b

  7. Which among the following mineral is used to harden the steel?

    1. Copper

    2. Manganese

    3. Aluminum

    4. Zinc

    Answer: b

  8. Which rank does India hold in terms of crude steel production in the world?

    1. First

    2. Second

    3. Seventh

    4. Ninth

    Answer: d

  9. The per capita consumption of steel in India is:

    1. 50 kg per year

    2. 40 kg per year

    3. 32 kg per year

    4. 20 kg per year

    Answer: c

  10. Which one of the following agencies, market steel for the public sector plants?

    1. HAIL

    2. SAIL

    3. TATA Steel

    4. MNCC

    Answer: b