NTE Praxis: Library & Information Science MCQs (Practice-Test 7 of 25)

  1. ________ is a process of helping employees in an organization to acquire new skills and competence on a continuing basis

    1. Total Quality Management

    2. Management Information System

    3. Financial Resources Development

    4. Human Resources Development.

    Answer: a

  2. PR stands for

    1. Indian Press Registration

    2. Intellectual Property Right

    3. International Property Right

    4. Indian Property Regulations.

    Answer: b

  3. On which of the following technologies semantic web is not based?

    1. RDF

    2. Ontologies

    3. Cloud seeding

    4. URI

    Answer: c

  4. The concept of Artificial Intelligence (AI) belongs to ____________________

    1. Second Generation Computers

    2. Third Generation Computers

    3. Fourth Generation Computers

    4. Fifth Generation Computers

    Answer: d

  5. Computer memory is measured in ____________________

    1. Bytes

    2. Kilobytes

    3. Megabytes

    4. All of the above

    Answer: d

  6. What are three types of basic languages used in computer programming?

    1. Zero, low and high levels

    2. COBOL, BASIC and PROLOG

    3. FOTRAN, PL/I and SNOWBOL

    4. Machine, Assembly and high level lannguages

    Answer: d

  7. When CD-ROM was prepared and made?

    1. 1985

    2. 1982

    3. 1980

    4. 1977

    Answer: a

  8. In how many ways switching system can be established?

    1. Two

    2. Three

    3. Five

    4. Seven

    Answer: b

  9. Which type of switching system is telephone network?

    1. Circuit switching

    2. Packet switching

    3. Message switching

    4. None of the above

    Answer: a

  10. Which of the following software is useful for word processing?

    1. DBASE

    2. LIBSYS

    3. WordStar

    4. CDS/ISIS

    Answer: c