Assam Prelims PSC 2009 Solved Paper (Part 1 of 10)

The following is the solved General Studies question paper of Combined Competitive (Preliminary) Examination 2009 of the Assam Public Service Commission. Read the solved questions to upgrade your preparation for various competitive examinations.

  1. Habeas corpus writ is associated with

    1. anticipatory bail

    2. quashing the order of Un administrative authority

    3. an order of freedom of speech

    4. production of person before the court

    Answer: d

  2. Drip irrigation is mostly practised in India especially for

    1. tea and coffee

    2. rice

    3. wheat

    4. vegetables (Rabi crops)

    Answer: d

  3. Grey Revolution is associated with

    1. production of cement

    2. commercial production of eggs

    3. productions of sweets

    4. steel production

    Answer: a

  4. The mass of an iron piece when gets rusted

    1. may increase or decrease depending upon temperature

    2. decreases

    3. increases

    4. remain same

    Answer: b

  5. The purest form of gold is

    1. 18 carat

    2. 22 carat

    3. 24 carat

    4. 28 carat

    Answer: c

  6. The National Flood Control Programme (NFCP) for flood control in India was launched in the year

    1. 1951

    2. 1954

    3. 1947

    4. 1960

    Answer: b

  7. The Integrated Wasteland Development Programme (IWDP) is sponsored by

    1. NABARD

    2. Government of India

    3. Asian Development Bank

    4. UNO

    Answer: b

  8. In which Indian State is the hill station Kodaikanal situated?

    1. Andhra Pradesh

    2. Uttar Pradesh

    3. Tamil Nadu

    4. Rajasthan

    Answer: c

  9. Which is the longest river in Asia?

    1. River Surama

    2. River Ob

    3. River Ganga

    4. River Brahmaputra

    Answer: b

  10. What is the percentage of oxygen in the earth's crust?

    1. 92

    2. 50

    3. 61

    4. 45

    Answer: d

Also visit:
Questions? 
»»
»
»
»
Here