Assam Prelims PSC 2009 Solved Paper (Part 3 of 10)

  1. World's largest producer of gold is

    1. Saudi Arabia

    2. USA

    3. South Africa

    4. Canada

    Answer: a

  2. When was Mizoram converted into a Union Territory?

    1. 1969

    2. 1972

    3. 1949

    4. 1951

    Answer: b

  3. Which is the world's longest railway line?

    1. Trans-Siberian line

    2. Texas Railway line

    3. Trans-Austin line

    4. Trans-American line

    Answer: a

  4. For a healthy adult Indian, the Body Mass Index (BMI) Should be in the range of

    1. 11.51 − 18

    2. 18.5 − 24.9

    3. 25 − 30

    4. None of the Above

    Answer: b

  5. Black hole is an object to be found

    1. at the bottom of oceans

    2. in the sky

    3. inside a current carrying conductor

    4. None of the above

    Answer: a

  6. Minimum velocity required by a body to escape earth's gravitation (escape velocity) is

    1. 9.5 km/s

    2. 11.2 km/s

    3. 13 km/s

    4. 24.25 km/s

    Answer: b

  7. Which one of the following is not an operating system of computers?

    1. Sun 05

    2. BSD

    3. GNEXT/Linux

    4. Windows NT

    Answer: a

  8. Which is the largest moon in the solar system?

    1. Ganymede

    2. Titan

    3. Lo

    4. Callisto

    Answer: a

  9. Pacemaker is implanted in heart when one of the following is defective

    1. SA node

    2. AV node

    3. Purkinje fibre

    4. Bundle of His

    Answer: a

  10. When a person is undergoing prolonged fasting, his/her urine will contain abnormal quantity of

    1. fat

    2. ketone

    3. amino acid

    4. glucose

    Answer: b